Város 2017. 01. 13.

Madárinfluenza Komáromban – minden, amit tudni kell róla

A Komáromi Regionális Állategészségügyi Élelmezésügyi Felügyelet felhívást intézett a lakossághoz.
Január 2-án a helyi vadásztársaság 27 elhullott hattyúra talált Nagykeszi határában, a bányatónál (később még két hattyútetemre bukkantak a környéken) – hamarosan kiderült, madárinfluenza következtében hullottak el. Nagykeszi és Ekel környékén azonnal óvintézkedéseket rendeltek el. Január 9-én már Komárom közvetlen közelében, a lándori kanálisban találtak két, illetve a kavai kavicsos tónál öt elhullott hattyút. A vadon élő madarak mindegyike madárinfluenzás volt – egészen pontosan H5N8-as típusú vírussal voltak megfertőzve.

Elhullott hattyú Nagykeszinél, január elején. A tetemet azóta begyűjtötték. Olvasónk, Jassa Dávid felvétele
Elhullott hattyú Nagykeszinél, január elején. A tetemet azóta begyűjtötték. Olvasónk, Jassa Dávid felvétele

De pontosan mi is az a H5N8-as vírus? Veszélyes-e az emberre, és mire kell vigyáznunk?
„A madárinfluenza H5N8-as törzse igen veszélyes az állatállományra, azonban az emberre nem terjed át. Ugyanakkor nem árt az elővigyázatosság – felelt kérdésünkre Miholics István, a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet igazgatója. – Nem azonos a hírhedt H5N1-es vírussal, ami bizonyos esetekben embert is fertőzhet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem árt fokozott odafigyeléssel eljárnunk, ugyanis ezek a vírusok állandóan változhatnak, átalakulhatnak. Pánikra tehát egyelőre nincs ok – de óvatosságra igen.”

A madárinfluenza Komárom környékén még nem jutott el a baromfitenyészetekig
„A Komáromi járásban egyelőre még csak a vadon élő hattyúkban fedeztük fel a vírust. Ezen kívül többféle vadmadár tetemére bukkantunk – rigók, fácánok és vadkacsák – azonban ezeknél a laboreredmények még nem mutatták ki a H5N8 vírus jelenlétét.
Nagyon igyekszünk, hogy megfékezzük a madárinfluenza terjedését – azaz, hogy a vírus ne jusson el a baromfitenyészetekig. A járás baromfitartó nagyüzemeivel állandó kapcsolatban vagyunk, rendszeresen monitorozzuk őket, különféle tanácsokkal látjuk el őket. Úgy gondoljuk, ha betartják a szükséges óvintézkedéseket, elkerülhetjük a fertőzést.”

A kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még sosem fordult elő emberi megbetegedés. A baromfiállományokra azonban komoly veszélyt jelent, ezért a hatóság felhívja az állattartók figyelmét a megelőzés fontosságára.

Hogyan védekezzenek a kisebb, háztáji baromfitenyésztők, haszonállattartók?
„A legfontosabb, hogy a szabadon élő madarakat tartsuk távol a háztájitól – mondja Miholics. – Ha lehetséges, maradjanak az ólban – de ha erre nincs lehetőség, kicsi a helyiség, nem kell kínozni az állatokat. Ettől sokkal lényegesebb, hogy az etetőt-itatót tartsuk bent, hogy ne érhessék el szabadon élő madarak. Semmiképpen se engedjük ki őket a csatornákhoz, ne itassuk őket felszíni víztározóból – ez most komoly veszéllyel jár! Nem árt az ólak elé klórmeszet tenni, és fertőtleníteni a baromfiudvarra való be- és kilépésnél.

Jelentsük be, mekkora az állatállományunk
„A városi hivatalon keresztül felhívást intéztünk a komáromi és környékbeli baromfitartókhoz: nagyon fontos, hogy bejelentsék a Komáromi Városi Hivatalba, pontosan mekkora baromfiállománnyal rendelkeznek. Ezzel nagyban megkönnyítik a munkánkat. Ezenkívül kérünk mindenkit: azonnal jelentsék az állategészségügyi hivatalnak, ha a madárinfluenza bármely tünetét (étvágytalanságot, tojáshozam csökkenését, állatpusztulást) vennének észre.

A megfigyelt területek, amelyekre a rendelkezések vonatkoznak: Komárom városa, Gadóc, Kabátfalu, Lándor, Kava, Nagyharcsás, valamint a Kisizsától  Gyulamajorig terjedő rész (Téglagyár is).

Hol kell jelenteni, ha elpusztult madártetemre bukkanánk?
Elsősorban nem árt leszögezni: mostanában ne etessük a hattyúkat. Ha pedig túrázás, séta közben beteg vagy elhullott madárra bukkanánk, ne nyúljunk hozzá, hanem azonnal jelentsük a következő telefonszámon: 035 773 1235-7, 0905 413 189, 0915 984 938 illetve e-mail címen: Riaditel.KN@svps.sk (ezek az állategészségügyi hivatal elérhetőségei.)

A Komáromi Regionális Állategészségügyi Élelmezésügyi Felügyelet folyamatosan tájékoztatni fogja a lakosságot a helyzet alakulásáról.

Szlovákiában a vírus eddig nem fertőzött meg embert
Szlovákiában a madárinfluenza első gócpontjára Pozsony külvárosában, Pozsonyhidegkúton bukkantak rá egy magán baromfitenyészeten, december 29-én. A fertőzésben 65 baromfi pusztult el. A hús és a tojás házi fogyasztásra szolgált, nem került üzletekbe. Január 4-én a vírus a kassai állatkert madárállományát támadta meg: el kellett pusztítani négy fertőzött pézsmarécét, az állatkertet bezárták.

Elhullott hattyú Nagykeszinél, január elején. A tetemet azóta begyűjtötték. Olvasónk, Jassa Dávid felvétele
Elhullott hattyú Nagykeszinél, január elején. A tetemet azóta begyűjtötték. Olvasónk, Jassa Dávid felvétele

 

Letarolja Európát a betegség
A madárinfluenza H5N8 törzse az elmúlt két évben több járványt okozott világszerte a baromfiállományokban, súlyos károkat előidézve. Jelenleg is terjed, úgy a vadmadarak, mint a baromfiállományok között. Magyarországon november eleje óta pusztít, 3 megye 31 településén mutatták ki, máris több mint hat és fél milliárd forintos kár érte az ágazatot. Franciaországban január elején több mint 100, Nématországban 30, Lengyelországban 23 megbetegedést mutattak a hatóságok. Ezenkívül felütötte fejét Csehországban, Hollandiában, Bulgáriában, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Svédországban, Olaszországban, Ausztriában, Horvátországban, Romániában és Dániában is.

Dráfi Anikó

Szólj hozzá!