Gazdaság 2023. 05. 08.

Magyar származású miniszterelnök Szlovákia élén

Eduard Heger vasárnap kérte felmentését Zuzana Čaputová államfőtől. Az ideiglenes szlovák miniszterelnök, a nagykeszi származású közgazdász, Ódor Lajos lesz az őszi előrehozott választásokig.

A komáromi születésű, 47 éves Ľudovit Ódor már fiatalon tűzközelbe került. A Szlovák Nemzeti Bank igazgatótanácsának volt tagja, 2003 és 2005 között pedig a pénzügyminisztériumnál dolgozott tanácsadóként.

Ódor szlovákiai egyik legelismertebb közgazdászának számít, jelenlegi posztja viszont valamennyi közül a legnagyobb falat. A Szlovákiát az előrehozott választásokig vezető hivatalnokkormány miniszterelnöke lesz.

Csallóközből Szlovákia élére

Ódor szerint, mint minden gazdasági történéshez, a gazdasági karrierhez is kellett a szerencse. Komoly előnye származott abból, hogy az első generációhoz tartozott, akik már angolul tanulhatták a piacgazdaságot. Magyar anyanyelve pedig abban segítette, hogy sokat tanulhatott kiváló magyarországi gazdasági szakemberektől. Számos befolyásos, magyar tannyelvű iskolákban végzett tehetséges szakembert ismer, akik hozzá hasonlóan komoly karriert futottak be Szlovákiában. „Az egyetemen kezdett érdekelni a pénzügyi terület, és valahogy természetesen alakult a pályám. Anélkül, hogy a munkán kívül különösebb erőfeszítéseket tettem volna érte.”

A Selye János Gimnázium egykori diákja a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karán, matematika-management szakon végzett. Pályafutása során aktívan részt vett több fontos szlovákiai gazdasági és politikai döntés meghozatalában monetáris és fiskális területen. Reformkoncepciók társszerzőjeként az euró bevezetési stratégiájához, az adó- és nyugdíjrendszer változásaihoz és a költségvetési felelősségről szóló alkotmánytörvényhez is volt köze.

Három dolgot tartok személyes sikerként számon: hogy részt vehettem az adóreformban, az állam költségvetési politikájának megreformálásában és az euró bevezetésében. Valamennyi komoly, nagy munka volt, hozadékuk jóval túlmutat egy-egy választási cikluson. Szerencsésnek tartom magam, amiért dolgozhattam rajtuk.” 

Nyilatkozta még 2009-ben.
Forrás: https://menafn.com/1106193210/Ludovit-Odor-To-Become-New-Slovak-PM

Fiatalon a politika közelében

„Nem akadt túl sok ember, aki azt mondta volna, hogy jól döntöttem. Én azonban úgy gondoltam, itt az alkalom, hogy végre belekóstoljak a gazdaságpolitikába.” Ebben a régióban akkoriban nagyon fiatalon lehetett karriert építeni, hiszen egy nemzedék, amelyet még a szocialista tervgazdálkodásra képeztek, kiesett. Amerikában és főleg Japánban egyenesen elképzelhetetlen volt ennyi évesen vezető pozícióba jutni, mert úgy tartották, a jó döntésekhez nemcsak tudás, hanem élettapasztalat is kell. „Amikor a pénzügyminisztériumban dolgoztam, járt ott egy japán küldöttség. Furcsán néztek ránk, biztosan azt hitték, hogy mi fogjuk felszolgálni a kávét. Mondtuk, hogy rögtön jön a miniszter, de nagy megrökönyödésükre ő sem volt sokkal idősebb.”

Magyarként a szlovák krémben

„Nekem soha nem jelentett hátrányt, hogy magyar középiskolába jártam. A kollégáim közül sokan nem is tudták, mert itt ilyesmi nem téma. Bennem sincs semmiféle érzés azzal kapcsolatban, hogy magyar létemre mégis elértem valamit, mert ez olyan volna, mintha eleve komplexusokkal kellene indulnunk. Szerintem ez nem helyes szemlélet.

Jól kell végezni a munkánkat, és egy bizonyos műveltségi, valamint szakmai szinten már csak az ember felkészültsége számít, nem pedig a nemzetisége.”

Ódor a kezdetekkor jobban szeretett a háttérben dolgozni, úgy nyilatkozott: „A kamerák elé álljon ki az, aki élvezi a reflektorfényt.” Munka után inkább hazament a családjához, mint hogy a fogadásokat járjon. Nicole lánya 18, Ádám fia pedig ma már 14 éves.

Ódor az évek során volt többek közt a ČSOB pénzügyi piacelemzője, a Szlovák Hitelminősítő Intézet közgazdásza, a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériumának vezető közgazdásza, a Pénzügyi Politikai Intézet igazgatója, a Szlovák Nemzeti Bank tanácsának tagja és a kutatásért felelős ügyvezető igazgatója, a Slovenská sporiteľňa felügyelőbizottságának tagja, a Költségvetési Felelősség Tanácsának tagja, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, és az Európai Unió Független Költségvetési Tanács Szövetségének alelnöke is. 2016 óta vendégprofesszor a Közép- európai Egyetemen (Central European University).

Foto N – Tomáš Benedikovič

Több népszerű ismeretterjesztő könyv szerzője, legutóbbi kiadványa szlovák nyelven írodott Gyorstalpaló a zsenialitásról címmel. A karikatúrákkal, grafikonokkal, illetve komoly és humoros idézetekkel is színesített kötet 42 fontos kérdést és közérthető választ tartalmaz, amelyek segítenek jobban megérteni a jelenlegi világot.

Forrás: https://vasarnap.com/archivum/csak-a-szakmai-felkeszultseg-szamit, https://felvidek.ma/2018/04/odor-lajos-a-szlovak-nemzeti-bank-alelnoke-komaromban-jart/