Régió 2014. 02. 18.

Most megéri ingatlant venni

Összességében országszerte csökkentek az ingatlanárak 2013 végén, éves szinten mintegy 2,6 százalékkal. Már évek óta Nyitra megyében a legalacsonyabbak a lakások, házak árai, miközben a komáromi régió a megyén belül is a legolcsóbbnak számít.

A nemzeti bank és az Ingatlanirodák Nemzeti Szövetségének (NARKS) statisztikái szerint tavaly év végén átlagosan 1 215 euró volt az ingatlanok negyzetméterenkénti ára, ami éves szinten 0,9 százalékos csökkenést jelent. A megyék összehasonlításából kiderül az is, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan jelenleg is Nyitra megyében a legolcsóbbak a lakóingatlanok, átlagosan 578 euróba kerül egy négyzetméter, miközben a legdrágább Pozsony megyében ennek háromszorosa az ár. Nyitra megyében a havi átlagfizetésből 1,3 négyzetméter lakóingatlan vásárolható.

Józsa Lajos, a komáromi székhelyű Altagric ingatlaniroda vezetője a komáromi régió ingatlanpiacával kapcsolatban elmondta, Nyitra megyében főként a déli járások húzzák lefelé az árakat. Az alacsony árak legfőbb oka, hogy a válság óta megduplázódott a munkanélküliek aránya járásunkban, az embereknek nincs pénzük, tehát nem képesek magas árat fizetni a lakhatásért.

A válság 2008 második felében érte el az ingatlanpiacot, egy egyszobás komáromi lakást például most feleannyiért lehet megvenni, mint 7 évvel ezelőtt. Akkor ugyanis 30 ezer euróért cseréltek gazdát a nem új építésű egyszobások, most 14-15 ezerért mennek. A régebbi háromszobásokat 50 ezerért árulták, jelenleg 30 ezerért, vagy akár ennél is olcsóbban hozzá lehet jutni egy ilyen lakáshoz. Mint mondta, a válság után egy ideig pangott az ingatlanpiac a régióban, mivel az eladók nem voltak hajlandóak jóval olcsóbb áron kínálni ingatlanjaikat, azonban mára már alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez. „Mostanra már stabilizálódott a piac, s a jövőben sem várható drámai elmozdulás. Az elkövetkező pár évben nem számítok sem jelentős drágulásra, sem árzuhanásra“ – jelentette ki, hozzáfűzve, nehéz megjósolni, hogy milyen irányban mozdulnak majd az árak. Az árak akkor lódulhatnak meg ismét, ha erősödik a régió lakosságának vásárlóereje, vagyis több lesz a munkahely, s lesz bevételük az embereknek.

Komáromban leginkább a régebbi lakások iránt van érdeklődés, miközben a kínálat többszörösen felülmúlja a keresletet. Józsa Lajos megjegyezte, az utóbbi időben némileg többen érdeklődnek albérletek iránt, főként az egyszobás lakásokat keresik. Kérdésünkre elmondta, Komáromon kívül azok a községek népszerűek a vásárlók körében, amelyek a városhoz közel fekszenek, emellett nyugodt környezetet is kínálnak. Izsa mellett az utóbbi években Keszegfalva is felkapottá vált, továbbá a hetényi családi házakat is gyakrabban keresik.

Régiónkban alapvetően helybeliek között zajlik az ingatlankereskedelem, azaz a vevő és az eladó is járásbeli. Józsa Lajos érdeklődésünkre elmondta, bár évekkel ezelőtt észlelhető volt, hogy pozsonyiak értékes ingatlanokat vásárolnak például a Duna mellett, ez ma már kevéssé jellemző, s ha vásárolnak is a fővárosból érkezők, akkor inkább olcsóbb házakat a falvakban, hogy aztán hétvégi kertként használják. Az sem jellemző, hogy magyarországiak vásároljanak lakást, házat, a határon túlról érkezők inkább albérletet keresnek. Ami az észak-komáromi és dél-komáromi árakat illeti, bár Magyarországon olcsóbbak a lakások, mégis ritka az „átjárás“, s kevés szlovákiai vásárol ingatlant a Duna túloldalán.

ingatlanok 11

(DELTA)

Szólj hozzá!