Kultúra 2016. 12. 12.

Megkezdődtek az új darab próbái a Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színházban a 2016/17-es évadban lendületes ritmusban folyik a munka, a december 2-án bemutatott Nyolckor a bárkán című előadás után máris megkezdődtek Ibsen A nép ellensége című drámájának próbái.

Ibsen A nép ellensége (Hazaáruló) című drámáját egy rendőrségi hír alapján írta 1882-ben, a téma amiről beszél: egy kisváros korrupciós ügyei.

Stockmann doktor a város fürdőorvosa felfedezi, hogy a forrás vize, amely eltartja a várost, mérgezett, s felefedezését megpróbálja közzé tenni, csakhogy ezzel sérti a város vezetőinek érdekeit. A város polgármestere, aki történetesen a doktor testvére, nem válogat az eszközökben, hogy elhallgattassa öccsét, s elsimítsa az ügyet.

A történet minden különösebb magyarázat nélkül is értelmezhető napjainkban is, Koltai M. Gábor, a komáromi előadás rendezője és Varga Anikó dramaturg rádásul leporolta a 19. századi szöveget, s egy feszes, élesen fogalmazó, mai történetté alakította Stockman doktor kálváriáját.

Szalai Sára látványtervei sem a kispolgári szalonok világába invitálják a nézőt, hanem a történet középpontjában álló fürdőt helyezik középpontba.

Az előadás főszerepében Bandor Évát és Menszátor Héresz Attilát láthatják a nézők, további szerepekben Mokos Attila, Bárdos Judit, Holocsy Krisztina, Fabó Tibort, Skronka Tibor, Olasz István, Tóth Károly lép színpadra.

Az előadás bemutatója 2016. február 3-án lesz a Komáromi Jókai Színházban.

dsc_3200 dsc_3214 dsc_3215 dsc_3235 dsc_3243

Szólj hozzá!