Gazdaság Dél-komárom 2022. 07. 28.

Megújult a 13-as út dél-komáromi szakasza

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ez év elején kezdte meg az érintett főút 5,5 kilométeres szakaszának felújítását a dél-komáromi körforgalom és az M1-es autópálya között. A kizárólag magyarországi forrás felhasználásával, 1,4 milliárd Forintból elkészült utat július 27-e délelőtt adta át sajtótájékoztató keretében Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, dr. Molnár Attila polgármester és Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., vezérigazgatója.

Dr. Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere elmondta: az út felújítására a Monostori híd átadásával megnövekedett forgalom miatt volt szükség. A beruházás ugyanakkor fontos az idegenforgalom és az ipari park megközelíthetősége szempontjából is. A korszerűbb közlekedés több befektetőt vonz.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő megköszönte a közlekedők négy hónapos türelmét, valamint kiemelte, hogy jelen beruházásnak köszönhetően magas műszaki színvonalú, jó minőségű úton lehet majd közlekedni. Az északnyugat-magyarországi régió gazdaságfejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, hogy folyamatban van egy Komárom–Székesfehérvár–Sárbogárd közötti, országos jelentőségű, európai forgalmat is kiszolgáló korridor építésének tervezése. A 13-as út azért nem lett kétsávos, mert az M81-es tervezési fázisai előrehaladottak, túl vannak a nyomvonal egyeztetésén.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az átadón elmondta, jelen beruházás keretében eltávolították az elöregedett kopóréteget, majd a főpályán három réteg aszfaltot építettek be 14 centiméter vastagságban, négy hónapig tartott. A dél-komáromi körforgalomban két réteg marása és aszfaltozása történt meg kilenc centiméter vastagságban. Egy hatvanméteres szakaszon a megcsúszott rézsű miatt az útburkolat helyreállítása a teljes pályaszerkezet cseréjével történt meg. A szakemberek felújították az útszakasz padkáit, a buszmegállókat, a csatlakozószegélyeket és a középszigeteket, valamint az M1-es autópálya feletti csomóponti hidat is. A munkák zárásaként felfestették a burkolati jeleket, új fényvisszavető jelzőtesteket és új közúti táblákat helyeztek el.

A most felújított útszakasz összeköttetést biztosít az M1-es autópálya és a kétszáz hektáros dél-komáromi ipari park között. A forgalomszámlálási adatok szerint óriási az átmenő forgalom, napi nyolcezer jármű halad erre, ezek közül 1500 kamion. Előfordul, hogy egy nap akár háromezer autó is áthalad az új Monostori hídon.

(Forrás: az MTI cikke alapján / komarom.hu)