Régió Dél-komárom 2021. 07. 19.

Kezdődik a 13-as út felújítása

Miután 2020-ban megtörtént a Monostori híd átadása, érezhetővé vált, hogy a nemzetközi forgalom miatt, fokozott terhelés éri a Dél-Komárom és az M1-es autópálya közti útszakaszt. Mivel gyorsan romlott az út állapota, belátható időn belül megoldást kellett találni a probléma orvoslására – írja a komarom.hu.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselőtől megtudtuk, hogy Komárom környékén párhuzamosan több fejlesztés is folyik. Jelenleg is zajlik a 13-as és 81-es út, 2×2 sávos gyorsforgalmi úttá történő fejlesztésének nyomvonal egyeztetése és tervezése. Folyamatban van egy nagy, nemzetközi európai forgalmat kiszolgáló közlekedési folyosó tervezése, -melybe Magyarország is beletartozik-, amely a kereskedelmi és személyi forgalmat hívatott megkönnyíteni.

– Számunkra a mostani problémák közül a legégetőbb, a 13-as út komáromi ipari parki elkerülő, körforgalom és az autópálya megközelítése, hiszen a megnövekedett teherforgalom miatt, az útburkolat az elmúlt néhány hónapban is jelentősen romlott. Palkovics miniszter úrhoz fordultam, azzal a kéréssel, hogy a magyar kormányzat biztosítson forrást a 13-as út, körforgalmától, az autópálya mérnökségig terjedő szakasz felújítására – tájékoztatott Czunyiné Dr. Bertalan Judit.

Miután a Magyar Közút elkészítette a költségbecslési munkákat, a kivitelező kiválasztását követően megkezdődhet ezen útszakasz teljes felújítása, mely előre láthatólag még az idén be is fejeződik. A projektnek köszönhetően az útszakasz teljesen új burkolatot kap. A munka sikeres volt, a 13-as út kijelölt szakaszára a kormányzat közel 1,4 milliárd forint támogatást biztosít a Magyar Közút részére a munkálatok kivitelezéséhez – jelentette be az országgyűlési képviselő.

A forrás biztosítását a Magyar Közlöny is közölte, így a kivitelező kiválasztása remélhetőleg hamar megtörténik és megkezdődhetnek a munkálatok.

Az útfelújítások egy időre bizonyosan jelentősen lassítják majd a forgalmat, ugyanakkor mindenkinek közös érdeke, hogy az útszakasz balesetmentes legyen, az útszakasz megfelelő minőségű burkolatot kapjon.