Fotók 2022. 09. 30.

Rajzolt mesedélután a Jókai Egyesület szervezésében

Tizedik alkalommal rendeztek Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án mesedélutánt a Kossuth téren. Minden komáromi magyar iskola és óvoda meghívást kapott, ahol szavalatokkal és bábjátékkal szórakoztatták a közönséget. A rajzverseny pedig idén sem maradt el.

A Magyar Olvasástársaság 2005-ben nyilvánította szeptember 30-át a magyar népmese ünnepévé Benedek Elek születésnapja alkalmából. Keszegh Margit, a Jókai Egyesület vezetője elmondta, 2013 óta tartják meg rendszeresen az említett mesedélutánt. „Minden iskolában és óvodában megemlékeznek Benedek Elekről. A város szervezésében azonban a miénk nagyszabású formában várja évente az érdeklődőket.

A mesének küldetése van. A mese a szülő és a gyermek pillanata. Sőt, a matematika is könnyebben megy annak, aki szépen és könnyen olvas.

A Jókai Egyesület azért is indította a hagyományt, hogy a felnőtteknek és nyugdíjasoknak szóló programok mellett a gyerekek is teret kapjanak. Ezáltal is szélesebb körben megismertetve az egyesület munkásságát.

A nap főszerepében az ovisok és kisiskolások mellett idén is a papírra vetett mesefigurák álltak.

Minden évben kortól függetlenül bárki hozhat rajzokat. A következő években ezen művek alapján mesekönyveket sorsolnak ki, a nyertes rajz pedig a soron következő évi szórólapon is megjelenik. Idén Havran Emíliát tüntették ki tavalyi alkotásáért.

A műsor erdős, felhős, napocskás és gombás környezetben zajlott. A szervezők, szülők maguk is a díszlet részét képezték – fogva azokat, hogy el ne fújja őket a szél. Az Eötvös Utcai Alapiskola diákjai már harmadszor készültek programmal a tíz éve folytatódó ünnepség apropójából. A porondra lépő Szűcs Abigél és Váradi Jázmin jópofa szavalatukkal megalapozták a hangulatot. Utánuk a Tekergők Bábcsoport adta elő a Gomba alatt című mesét.

Az eseményen Keszegh Béla is üdvözölte a közönséget és a díjak átadása mellett felhívta a figyelmet a meseolvasás fontosságára. Külön üdvözölte az időjárást, mely pont csak annyira esett, hogy az allergiásoknak ne legyen gondjuk.

„Hiába csillog a táblagépeken a mese, a gyermekek fejében születnek meg legszínesebben a meseszereplők, mely a legcsodálatosabb dolog. S a legsikeresebb felnőttek is azok lesznek amerikai szakemberek szerint, akikben magas fokú a kreativitás. Ehhez nagyban hozzájárul az olvasás. Ebben van a jövő.”