Város 2015. 08. 04.

Jókai emlékév: sokszínű programkínálat

190 éve, 1825. február 18-án született a nagy magyar mesemondó, Jókai Mór. Ebből az alkalomból Jókai emlékévet hirdetett a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, amely kapcsán számos rendezvényre kerül sor. A várható programokról Keszegh Margit, az egyesület elnöke tájékoztatta a nyilvánosságot.

„A Jókai emlékév egyik fontos pontja a Jókai Mórhoz kötődő emlékhelyek felkarolása és népszerűsítése – mondta el Keszegh Margit. – Komáromban több fontos hely található, amelyhez a Jókai család, de az író regényei is kötődnek”

Emellett egy kisfilm sorozatot készítenek a Komáromi Városi Televízió közreműködésével. A 7 részes összeállításban szakemberek hozzák közelebb a Jókaihoz kötődő helyeket és az író munkásságának komáromi vonatkozásait. Bemutatásra kerül Jókai szülőháza a Király püspök utcában, későbbi lakhelye a Határőr utcában, a Jókai filagória és a Jókai szobor. Az összeállításba bekerül a Jókay család sírkertje a komáromi temetőben és a családi pad a református templomban. Kustyán Ilona tanárnő az író életéről beszél, de külön részben kerülnek feldolgozásra a komáromi utalások Jókai regényeiben.

„A terveink szerint a kisfilmeket DVD formájában eljuttatjuk az iskolákba, és felkerül a világhálóra is. QR kódok is készülnek, amelyek az egyes helyszíneken, de szórólapokon is elérhetővé teszik a videókat okostelefonokon keresztül” – árulta el a részleteket az egyesület elnöke.

A fontos tennivalók közé sorolják továbbá a Jókay sírhely rendbe tételét a református temetőben. A munka Ryšavý Boldizsár vállalkozó és az önkormányzat segítségével valósul meg. Felújítják a kerítést, megtisztítják és konzerválják a sírkövet, majd a feliratokat újra festik. A sír környékét is rendbe rakják, továbbá a sírt megjelölő információs táblát is lecserélik.

1

Az ősz folyamán valósul meg a Jókai szimpózium és kiállítás a Kultúrpalotában, amely újfajta megközelítésben mutatja be az írót. Az egyik közösségi oldalon felfutott Napi Jókai képanyagára épülő kiállítás modern köntösben tálalja Jókai életét és munkáit. Az önkormányzat támogatásával megvalósuló bemutatóra októberben kerül sor.

Ugyancsak rendhagyó formában igyekszik közelebb hozni Jókai Mórt a mai komáromiakhoz az a kvíz, amelyre a Komáromi nyár rendezvénysorozaton kerül sor. Augusztus 22-én a Klapka téren nem csak a jó hangulat kap teret, de játékos formában Jókaival is együtt lehetünk. A Jókai kvíz kitöltői ajándékot kapnak, kicsik és nagyok együtt fedezhetik fel újra a nagy mesemondóhoz kötődő dolgokat.

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület 1911-ben Komáromban alakult kulturális társaságként. Főként Jókai Mór emlékének ápolásával foglalkozik. 1913-ban az egyesület gyűjtésének köszönhetően épült meg a Kultúrpalota. 1937-ben az egyesület közadakozásból felállította Komárom belvárosában Jókai szobrát, Berecz Gyula komáromi művész alkotását. 1945 után beszüntették az egyesület működését, majd a rendszerváltás után újra indulhatott. A rendezvényeik és Jókaihoz kötődő pályázataik az egész Kárpát-medencében ismertek.

3