Kultúra 2023. 09. 27.

A magyar népmese napja pénteken a Kossuth téren

A magyar népmese napja alkalmából szeretettel várnak minden gyermeket és érdeklődőt az észak-komáromi Kossuth térre, ahol a Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia Bábcsoportjának előadásában láthatják A róka útra kel című bábjátékot. A szervező a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület.

Kedvezőtlen időjárás esetén a Csemadok székházban – Kossuth tér 3. – kerül sor a rendezvényre.

A szervezők kiállítással is készülnek: bemutatják a tavaly készült legsikeresebb rajzokat és természetesen idén is várják, hogy rajzot hozzanak az iskolások, óvodások. A rajzok készítői közül a műsor keretén belül kisorsolunk 10 iskolást, akik könyvjutalomban részesülnek és 10 óvodást, akik meséskönyvet kapnak. Természetesen minden óvodás, iskolás, minden komáromi gyerek, aki eljön, meglepetést, ajándékot kap.

Emellett a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület idén is megszólította Komárom iskoláit, óvodáit, hogy közös, egyazon időpontban zajló meséléssel bizonyítsák, hogy nagy „mesemondónk”, Jókai Mór városában él a magyar népmese. „Kértük, hogy a város magyar tannyelvű óvodáiban szeptember 29-én a délutáni pihenő előtt, egyazon időpontban a gyerekeknek olvassák fel Benedek Elek egyik tetszőlegesen kiválasztott meséjét” – olvasható közleményükben. – „Kérjük továbbá, hogy a város magyar tannyelvű iskoláiban szeptember 29-én az iskola hangosbemondóján keresztül vagy más formában olvassák el közösen Benedek Elek egyik tetszőlegesen kiválasztott meséjét. Szeretnénk, ha az óvodák, iskolák vezetői és elhivatott munkatársai csatlakoznának felhívásunkhoz, hiszen az egyszerre mesélés élménye egyben összetartozásunkat is jelképezné.