Mix Dél-komárom 2019. 12. 11.

Mese, mese, mátka

Az Európai Unió által kiírt és támogatott Erasmus programban vesz részt a dél-komáromi Kistáltos Óvoda, amely az iskolások és óvodások kapcsolatát igyekszik támogatni. A „Flying words” elnevezésű projekt célja, hogy a különböző országokban élő 3-12 éves korú gyerekek saját történeteket, meséket, képregényeket írjanak, használják képzeletüket, és ismerjék meg más országok kultúráját. A pályázatban a dél-komáromi intézményen kívül bolgár, lengyel és két spanyol óvoda szerepel még.

– A pályázat Robert Swartz elméletére épül, amelyet teljesen új módszerként ismertünk meg a projekt kezdetén. A gyerekek kreativitását a zenén keresztül igyekszik felébreszteni és meseírásra ösztönözni. A projekt kiindulópontja egy Európa-térkép volt. Az azon található képzeletbeli vonat Spanyolországon, Lengyelországon és jó nagy kacskaringót téve, Bulgárián keresztül Magyarországra érkezik, miközben egyre több gyerek száll fel rá. Ehhez a sztorihoz választottunk zenét, amelyhez mesét írtunk a gyerekek örömére – magyarázta Nagy Ágnes óvodavezető.

A harmadik találkozó Lengyelországban volt még az ősz közepén, ahol a Kistáltos pedagógusaihoz hasonlóan a résztvevők prezentációval mutatták be az elkészült alkotásokat. Három zenéhez írtak mesét, így a Komáromi kislány című népszerű és ismert népdalhoz, a Karib-tenger kalózai műhöz, valamint a Repülj velem! című dalhoz.

A Kistáltos feladata a projektben, hogy egy képregényt, illetve egy „végtelen” mesét készítsen. Az elkészült alkotásokból és illusztrációkból a tervek szerint egy könyv, valamint egy nemzetközi rajz- és fotókiállítás is születik majd. A pályázat zárórendezvényére jövő év májusában Dél-Komáromban kerül sor.