Oktatás 2023. 07. 11.

A Műszaki Szakközépiskola tanulóinak 4 hetes szakképzése Magyarországon

Az Erasmus+ pályázat ifjúsági cserék – egyéni mobilitási program keretén belül a 2022/23-as tanévben iskolánk 8 tanulója számára nyílt lehetőség 4 hetes szakképzésben részesülni partneriskolánk, a békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző iskola és Kollégium támogatásával.

A gépek és berendezések műszerésze szakon tanuló diákjaink számára a LINEMAR HUNGARY Zrt. autóipari és gépgyártó kanadai multinacionális vállalat tette lehetővé a szakmai gyakorlatot. A villamos műszerész szakon tanuló diákjaink az iskolai szaktantermekben fejleszthették tudásukat, valamint szakmai gyakorlatuk egy részét a Műker Kft.-nél tölthették.

A program legfőbb célja egy kivételes szakmai tapasztalatszerzés biztosítása a kiválasztott diákjaink számára. A munka utáni jól megérdemelt szórakozásról kísérő tanáraik gondoskodtak. Felfedezhették a térség kínálta történelmi helyszíneket, hagyományos rendezvényeken vehettek részt, továbbá színes kultúrprogramokon szerezhettek életre szóló élményeket.

Az első héten a Munkácsy Mihály Múzeumba és a Szlovák tájházba tettek látogatást, megtekintették a békéscsabai szakképzőközpontot, valamint bepillantást nyerhettek a partneriskolánk életébe is a diáknap által.

A második hetet a diákok egy nem mindennapi épület felderítésével kezdték: a békéscsabai Meseház volt a helyszín. Azt követően kerékpárral bejárták a  CsabaPark erdei ösvényeit, mely során a parkerdő élővilágával ismerkedtek meg. Az ott található Bormúzeumban és Pálinkamúzeumban is tettek látogatást megismerve a hagyományos bor és pálinka készítést.  A sűrű kultúrprogramok közt akadt idejük egy kis gokartozásra is.

A harmadik héten ellátogattak a Körös–Maros Nemzeti Park területén fekvő, országosan a legjelentősebbek közé tartozó szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba és gyönyörködhettek a Wenckheim Antal József alapította az első Ókígyósi Aranyménesben. A békéscsabai majális egy tartalmas, színes programokkal teli napot biztosított számunkra.  Színházi élménnyel is gazdagodtak a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol az Anyatigrisek című világhírű musicalt, Sue Fabisch legendás darabját nézték meg.

Az Erasmus+ program záró negyedik hetének kulturális programjai a Gyulai Várnak, a Gyulai Várfürdőnek és Gyula városának történelmének megismerése jegyében teltek.

-műszaki szakközépiskola-

Az Erasmus+ projekt elősegítette diákjaink tanulmányi előmenetelét, illetve szakmai és személyes képességének fejlődését.