Mix 2022. 06. 07.

Pénzügyi ismeretek nemzetközi szinten – Romániában jártak a „kettesi” szakközépiskolás diákok

A komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tanulói a romániai Ramnicu Valcea városában jártak áprilisban, ahol litván, portugál, román és görög partneriskolák résztvevőivel találkoztak. A cél az volt, hogy a tanulók pénzügyi ismereteit nemzetközi szinten is fejleszthessék.

Az eladósodás, a pénz pazarló felhasználása és a meggondolatlan vásárlás kérdése a legtöbb középiskolás diákot foglalkoztatja. Az Erasmus+ Pénzügyi ismeretek – a tudatos fogyasztáshoz vezető út című projekt célja, hogy rávilágítson az oktatás fontosságára a személyes pénzügyek átgondolt kezelése terén, a környezet védelme érdekében.

A tanulók pénzügyi műveltségét fejlesztő út második állomása a romániai Ramnicu Valcea városában 2022. április 4-8. között megrendezett projekttalálkozó volt. A litván, portugál, román és görög partneriskolák résztvevői, valamint a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tanulói az egyhetes oktatási tevékenység során a helyi kézművesek fenntartható vállalkozói tevékenységének előmozdítását célzó feladatokat oldottak meg.

A diákoknak és a tanároknak lehetőségük volt megtapasztalni az önkormányzat és a helyi vállalkozók közötti kiváló együttműködést, amely kölcsönös támogatást, tiszteletet és a régió fejlődésében való részvételt eredményezett. Meglátogatták például a helyi Boromir pékséget, amely egy kis családi vállalkozásból nemzetközi kereskedelmi vállalattá nőtte ki magát. Láthatták egy helyi fazekasmester munkáját, valamint egy kolostort, ahol az apácák saját kertjük terméséből készült termékeket kínálnak.

Az egészséges életmód szintén fontos témája volt a találkozónak. Az esztelen élelmiszervásárlás, amely gyakran a kukában végzi, szintén negatív hatással van a környezetre. A pazarlás elkerülésének és a pénzmegtakarításnak egyetlen módja, ha gondosan megtervezzük étrendünket és gondosan elkészítjük a bevásárlólistát.

A projekttalálkozón a külföldi partneriskolák megismerkedtek a helyi kultúrával, természeti szépségekkel, hagyományos ételeket kóstoltak, és sok barátságos, vendégszerető emberrel találkoztak.

  Ing.  Hajabács Andrea