Város 2018. 06. 20.

Milliós pályázatot nyert Komárom

Sikeresen pályázott Észak- és Dél-Komárom, aminek köszönhetően modern és környezetbarát buszjárat indul. A projekt részeként a központi pályaudvar is megújul, de okos megállók is létesülnek.

„A pályázat teljes összege 999 780 euró, amelyből 85 százalék uniós támogatás (ERDF), 10 százalék állami társfinanszírozás és 5 százalék városi önrész. A kezdeményezés az
északi önkormányzattól indult, de a projekt vezetője Dél-Komárom, további partner a Comorra Servis és a Duna déli oldalán működő buszszolgáltató (KNYKK). A pályázat még akkor került beadásra, mikor a város fekete listán volt, ezért alakult így az összefogás” – mondta el részleteket Keszegh Béla alpolgármester

A nyertes pályázatnak köszönhetően egy elektromos autóbusz fog üzemelni a két komáromi buszpályaudvar közt, amelyeket felújítanak és akadálymentessé tesznek. A köztes állomásokat rendbe rakják és GPS alapú okos panelek segítik a tájékozódást, amihez mobil applikáció is társul.

A központi buszpályaudvar külső része tavaly volt felújítva ugyancsak pályázati forrásból, akkor 93 ezer eurós összköltséggel nemcsak szebb, de gazdaságosabban működő is lett az épület. A mostani támogatás része a belső felújítás, a burkolatokon kívül megújul a világítás és a szociális helyiségek is, amelyek a mozgáskorlátozottaknak is elérhetővé válnak. A külső terület is megújul, a járdaszigetek feletti részt cserélik, új padok és kukák biztosítják a buszra várakozók kényelmét. A Comorra Servis költségvetése a projektben 214 570 euró.

„Célunk a két város közti közlekedés erősítése volt, a jelenlegi járat erősebb kihasználása. A pályaudvar felújítása azért is kiemelt cél, mivel Komárom újra a régió meghatározó központja akar lenni. Ugyancsak fontos az ide érkező turisták esetén az első benyomás. Egyre többen érkeznek vasúton, vagy vasúton kerékpárral, aminek jó kiegészítője lesz egy ilyen modern közlekedési lehetőség, ami már az okos megoldásokat, mint a GPS alapú mobil tájékoztatás követi” – tette hozzá Keszegh Béla.