Város 2017. 10. 05.

Új külsőt kap a buszpályaudvar főépülete

Sikeres pályázati beadványnak köszönhetően a napokban megújul a pályaudvar főépülete. A felújításnak köszönhetően nem csak rendezettebb lesz az épület külseje, de az energetikai hatékonysága is jelentősen javul.

Komárom Város járulékos szervezete, a Comorra Servis még tavaly nyújtotta be pályázati kérvényét, melynek célja a központi buszpályaudvar épületének hőszigetelése, továbbá az akadálymentes hozzáférés kiépítése. A pozsonyi székhelyű Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség által megítélt 89.122 eurós támogatás mellé még az önkormányzat vállalta a 4.372 eurós önrész biztosítását, a munkálatok teljes összege így 93.813 euró.

„A tömegközlekedés körülményeinek a javítása fontos célkitűzés, mivel az egyre nagyobb forgalomban valós alternatívát kell kínálni az autózásnak. A központi pályaudvar felújítása regionális viszonylatban is fontos, és a turizmus bővülését is szolgálja. Külső forrás bevonásával látványosan szépül az épület, és az alacsonyabb rezsiköltségek megtakarítást is eredményeznek” – mondta el Stubendek László polgármester. Az épület kazánháza az elmúlt években teljesen ki lett cserélve, így egyszerre modern és hatékony rendszerrel működik az épület a jövőben.

A munkafolyamat egy hónapja elkezdődött, s előreláthatólag október közepéig tart. Kicserélték a nyílászárókat, az épület falaira és tetejére vastag szigetelő réteget került, s a külseje is új arculatot kap. Ugyancsak kiépülésre kerülnek az akadálymentes megközelítést biztosító járdák.

Egy másik pályázati beadvány már elkészült, amelynek célja uniós forrásokból az épület belsejének a felújítása, továbbá a kinti terület átalakítása. Emellett egy elektromos busz is működhetne Komárom északi és déli része között. A többi városi buszmegálló felújítása is folyamatban van; az ott hirdető cégek bevonásával szeretnék új fazont adni az egyes megállóknak” – tette hozzá Keszegh Béla alpolgármester.