Város Dél-komárom 2019. 09. 11.

Milyen is egy városvezető napja? (2. rész)

A Komáromi Újság kollégái egy egész munkanapot töltöttek dr. Molnár Attila polgármesterrel. Vele voltak valamennyi tárgyalásán, és megbeszélésén, hogy megtudjuk, hogyan is telik egy átlagos hétköznapja. (A hétfői cikk 2. része következik)

Koppánymonostorra tartva az ipari park felé vesszük az irányt. És bár a sorompó most épp nyitva, a polgármester ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy mivel az útszakasz nem az önkormányzat, hanem a Magyar Közút tulajdona, és mivel a közlekedési szakemberek egybehangzó álláspontja szerint sem felül-, sem pedig aluljáró nem építhető, hiszen ahhoz több száz épület bontását kellene elrendelni, így az önkormányzat kezdeményezte egy, a Koppánymonostor irányából a Rákóczi rakpart felé tartó kanyarodósáv megépítését. Ez, valamint a város által szorgalmazott elkerülő út folytatása jelentősen tehermentesítheti majd a szakaszt.

Az ipari parki cégek rendkívül fontosak a város életében, hiszen az általuk befizetett iparűzési adó az, ami a leginkább meghatározza az önkormányzat gazdasági mozgásterét. Ebből tudjuk finanszírozni nem csupán az út-, utca-, járdafelújításokat (a következő öt évben városunk valamennyi, eddigi föld és murvás belterületi útja aszfaltburkolatot kap), közvilágítási bővítéseket, civil szervezeteinket és sportegyesületeinket, de a komáromiak számára biztosított szerteágazó kedvezményrendszert is. Olyanokra gondolok, mint a most előkészítés alatt álló fiatalok 500.000 forintos első lakáshoz jutási támogatása, a 100.000 Ft-os egyszeri, vissza nem térítendő kelengyepénz biztosítása, melynek összegét jövőre a duplájára kívánjuk emelni. De ide sorolható a szintén 100.000 Ft-os egyszeri, vissza nem térítendő támogatás az első házasok részére, a kismamák és a diákok helyi járatokon való utazási költségeinek átvállalása, a térítésmentesen biztosított bölcsődei és óvodai gyermekétkezés, a „Minden komáromi gyermek tanuljon meg úszni!” program, a hétvégi sebészeti ambulancia és a gyermekügyelet finanszírozása, a térítésmentesen igényelhető rotavírus elleni védőoltás, a 70 éven felüliek szemétszállítási díjának átvállalása, a kedvezményes telekvásárlási lehetőség biztosítása a CSOK-támogatásban részesült családoknak, vagy épp a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerben való részvétel.

Az ipari parki cégek adója nélkül mindez nem lenne. Így, aki az ipari parki beruházásokat támadja, az mindezen, a komáromiak hétköznapjait megkönnyítő kedvezményrendszert, végső soron pedig magukat a komáromiakat támadja. Célunk, hogy azok, akik ma még ingázással, a családjaiktól távol töltik a nap jó részét, valamennyien Komáromban találjanak munkát, ehhez pedig az ipari parki cégek egytől egyig stratégiai partnereinknek bizonyulnak.

Jövőnk szempontjából meghatározó az SK Battery gyárépítése, amely hazánk legnagyobb zöldmezős beruházása és európai szinten is kiemelkedő fejlesztésnek számít, a több mint 340 milliárd forintos értékével. Az első ütem átadására ez év október végén kerülhet sor, közel 600 embernek munkát adva, melyek nagy része komáromi, vagy környékbeli munkavállaló lesz. Ezt azért is tartom fontosnak hangsúlyozni, mert sajnálatos módon olyan rosszindulatú mendemondák kaptak szárnyra, hogy több ezer koreai érkezik hozzánk. Ha józan ésszel ebbe belegondolunk, azonnal rájövünk ennek pletykának a lehetetlenségére, abszurditására.

-Polgármester úr, időközben az új hídhoz értünk…

– Mielőtt az új átkelőre rátérnék, meg kell említenem, hogy városunk biztonságát szolgálja a pár éve átadott új gát, gazdasági erőnket pedig tovább növeli a szintén pár éve átadott kikötő is, mely légvonalban pár száz méterre található innen. Az új híd, mely a barátság, az összetartozás és a szeretet szimbóluma, évszázadokra fogja meghatározni lehetőségeinket. Az átkelő legmagasabb pontja, az úgynevezett tartó pilon 118 méter magas lesz, úgyhogy az észak-komáromi kémény mellett ez lesz az első, amit a városba érkezve már kilométerekről látni fogunk. Pár hét múlva szerkezetkész állapotba kerül a híd, a következő év első felében pedig elkészül az átkelő felöltöztetése: a világítás, az aszfaltozás, a korlátok. A híd díszkivilágítást kap, így nemzeti ünnepeinken piros-fehér-zöldben, a Komáromi Napok alatt pedig piros-sárga-zöldben pompázik majd.

– Ennyi teendő mellett jutott ideje pihenésre a nyáron?

– Az idei nyár a munkáról szól. Előre jeleztem is a családnak, hogy ezúttal egy-két hétvégétől eltekintve sajnos nem tudunk hosszabb pihenést tervezni.

A köztársasági elnök úr október 13-ra írta ki az önkormányzati választások időpontját. Szeretnék mindenkit nyugalomra inteni, hiszen már most csatazajtól hangos nemcsak az ország, de sajnos városunk is. A mi mondanivalónk a biztonságról, a fejlődésről és a nyugalomról szól. Kérek mindenkit, viselje ezt az időszakot türelemmel!

Ezúton is köszönöm a komáromiak eddigi támogatását, és amennyiben az őszi voksolás alkalmával is megtisztelnek további bizalmukkal, úgy kész vagyok ezt az otthonunkért, Komáromért vállalt szolgálatot tovább folytatni!