Kultúra 2017. 04. 05.

Milyen iskolát válasszunk gyermekünknek?

Már második éve áprilisban zajlanak az alapiskolai beiratkozások Szlovákiában. A beiratkozás kötelező minden gyermek számára, aki idén szeptember elsejéig betölti a 6. életévét. Ugyanis ez egy fontos statisztikai adat, így mérik fel, hány ilyen korú gyermek van az országban. Azonban a beíratottak kaphatnak egy év halasztást, amennyiben a pedagógus, gyermekpszichológus ezt ajánlja.

Komáromban összesen 295 gyermek iskolaköteles.

A KOMÁROMI ISKOLÁKBA A KÖVETKEZŐ IDŐPONTOKBAN ÍRATHATJUK BE CSEMETÉNKET: 

VAJON MIKOR ISKOLAÉRETT A GYERMEK? 

PaedDr. Stredl Terézia gyermekpszichológus, a Selye János Egyetem Neveléstudományi Tanszékének adjunktusa egy korábbi interjúban nyilatkozott lapunknak: 

„Az iskolaérettséget négy tényező alapján mérik fel a szakemberek: testi, szellemi, érzelmi valamint szociális érettség. Hangsúlyoznám: vigyük el a csemeténket pszichológushoz, nézessük meg, hogy valóban érett-e már az iskolára. Jómagam a legtöbb gyermeket csak 7 éves korban íratnám be elsőbe. Ne akarjuk elsietni a dolgokat! Már elsőben nagyon komoly terhelésnek vannak kitéve ezek a kis fejecskék. Lehet, hogy gyermekünk okos és ügyes, de bizonyos szempontokból mégsem érett az iskolára. Sírós, nem akar az anyuka szoknyája mellől elmenni? Nem szeret rajzolni? Mindenbe belefog, de semmit sem fejez be? Esetleg túl sokat beszél – nem tud hallgatni? Akkor hogy fog összpontosítani a saját feladataira?

AZ ÖTÖDIK TÉNYEZŐ: AZ ELFOGLALT SZÜLŐ

Az iskolaérettségnek szerintem van egy ötödik tényezője is. Nevezetesen, hogy a szülőnek van-e ideje csemetéjére? Ugyanis a mai, elfoglalt szülőnek tudatosítania kell: hogyha elsőbe megy a gyerek, akkor legkevesebb fél évig körülötte fog forogni az élet. Miután délutánonként hazaért a család, az elsős kisfiúval, kislánnyal mindig ugyanabban az időben, ugyanannál az asztalnál, ugyanaz a személy (anyuka vagy apuka) üljön le, és segítsen neki a tanulásban. (Ez az idő legtöbb fél óra lehet, ezt azonban tartsuk tömören: ne szakítsuk meg evéssel, kézmosással.) Így tudjuk kialakítani a kicsinél a tanulási igényt, hogy még akár nyáron is elővegye a képeskönyvet.

MILYEN LEGYEN AZ OSZTÁLYFŐNÖK? 

Ha megengedhetjük magunknak, hogy ne csak iskolát válasszunk, hanem osztályfőnököt is, akkor a gyermek szempontjából az a típusú tanítónéni a jó, aki hasonlít az édesanyára. Például ha halk beszédű az anya, és kap egy hangos tanítónénit, a gyermeknek az lesz az érzése: az iskolában kiabálnak. Pedig csupán erőteljes a pedagógus hangja. Vagy épp fordítva: a gyerek megszokta az erélyes utasításokat, és kap egy szelíd-szolíd osztályfőnököt? Nem biztos, hogy fogja tudni respektálni. Azonban a legfontosabb szempont: a gyermekeknek első-másodikban afféle tyúkanyóra van szükségük.

SZLOVÁK VAGY MAGYAR ISKOLA LEGYEN? PRAKTIKUS TANÁCSOK

Dél-Szlovákiában nagy kérdés továbbá, hogy szlovák vagy magyar iskolába írassuk-e szemünk fényét? Nézzük először a MAGYAR CSALÁDOKAT. Amikor tanácsadásra hozzák hozzám a gyereket – szeretnék tudni, iskolaérett-e –, és kiderül, hogy szlovák iskolában gondolkodnak, olyankor mindig szlovákul kezdek el beszélni a gyerekkel. A legtöbb esetben nem sokat ért belőle, az édesanya tolmácskodik. Meg szoktam kérdezni: az anyuka is be fog vele ülni az iskolapadba? Mert a gyerek így fogja érteni a tanítót, ahogy most engem. Biztos ki akarja tenni ennek a gyermekét? Manapság nagyon sok a beszédhibás, a figyelemzavaros gyermek: van mit csinálnunk, hogy saját anyanyelvén tudjon teljesíteni!

Kicsit más a helyzet, ha VEGYES HÁZASSÁGBÓL származik a gyermek. Elsősorban nem árt tisztázni: nem biztos, hogy az ilyen családba születettek kétnyelvűek: csak akkor azok, ha születésüktől fogva az egyik szülő ilyen, a másik szülő olyan nyelven beszél hozzá. De még ekkor is meglehet, hogy az egyik nyelv közelebb áll hozzá. Figyeljük meg: milyen nyelven szólal meg a kicsi, ha valami fájdalma van, ha sír? Számára az lesz az elsődleges. Vegyes házasság esetén is vallom: jobban fog érvényesülni a gyermek, ha magyar iskolába íratják, hiszen felnőve szlovákul és magyarul is tökéletesen meg fog tudni nyilvánulni. De ez csak a személyes véleményem. A szülők általában a szerint döntenek, hogy ki tud többet foglalkozni a kicsivel, ki fog vele tanulni. Minden családban más és más a helyzet, és én nem foglalhatok állást. Egy biztos: az a legjobb a gyermeknek, ha a szülők egyetértenek. Ha döntünk, akkor mindkét szülő amellett az iskola mellett legyen, ne veszekedjenek rajta, főleg ne a gyerek előtt.

Az iskolaválasztás nem egyszerű dolog, egyáltalán nem bagatellizálnám el a dolgot. A szülőknek nagyon megfontolt és komoly döntést kell hozniuk. Van miről gondolkodniuk, hisz a gyerek jövőjéről van szó, és nem mindegy, milyen lesz az alapozás.”

Dráfi Anikó