Kultúra Dél-komárom 2020. 03. 05.

Minden szinten fánk

Múlt hét végén farsangzáró programra került sor a szőnyi Kemencés Házban. A Nők a központban uniós pályázat keretében megvalósuló, Fánkkavalkád elnevezésű eseményen a több tucat lelkes sütni vágyó vett részt.

A gyerekek és felnőttek nem csupán megkóstolhatták az édességeket, de maguk is kivették részüket az elkészítésükből. Miközben az anyukák, nagymamák és a gyerekek az asztaloknál serénykedtek, az apukákból, férfiakból rögtönzött zsűri alakult.

Schmelczné Bajmóczi Ildikó, a Kemence Egyesület elnöke elmondta, ebben a mindenre nyitott, rohanó, és álladó nyüzsgésben lévő világban fontos a hagyományok őrzése, a hazai gasztrokultúra ápolása, az, hogy minél többen ismerjék meg a hagyományos ételeket, hogy a következő generációk el tudják lesni azok elkészítésének fogásait.

– Fontos az otthon illata, a családi otthon melege, az összetartozás érzése, a közösséghez való tartozás megélése, ebben segítenek az ilyen jellegű rendezvények – fogalmazott az elnök.

Hozzáette, vannak visszatérő érdeklődők, de rendre találkoznak új arcokkal is. A házba jelenleg 15-20 fő fér be, de bíznak benne, hogy az átalakítások után az idei karácsonyi programszezonban már ennél jóval több látogatót is tudnak fogadni.

A délelőtt során homoktövis-, sárgabarack- és szőlőlekvár ízesített csöröge-, szalagos-, képviselő-, valamint nagyboldogi rózsafánkok készültek. A sütésben ezúttal a Nőklub asszonyai segédkeztek.

(Nyitókép: Facebook)