Város 2014. 02. 09.

Mire jut pénz 2014-ben Komáromban?

A komáromi képviselő-testület nagy többséggel, az MKP és a Híd frakciójának támogatásával elfogadta a város 2014-re szóló költségvetését. Több esetben javulást mutatnak a számok, azonban egyelőre az még kérdéses, hogy meglesz-e a kiadásokhoz a valós fedezet. A hétköznapokat leginkább érintő tételeket vette górcső alá a Delta hetilap.

A lakosok életét a leginkább a kommunális osztály tevékenysége befolyásolja, itt gondoskodnak a szemét elszállításáról, a kátyúk foltozásáról, a zöld területek kezeléséről és a közvilágításról. Az egyes tételekkel kapcsolatosan a kommunális főosztály vezetőjét, Patus Sándort faggattuk. Mire számíthatnak a lakosok 2014-ben?
A szemételhordással kapcsolatos kiadások csak kis mértékben emelkednek a tervek szerint. A 2012-ben lezajlott új közbeszerzés végeredményeként a szemét elhordásával kapcsolatos szolgáltatás (Clean City Kft.) egységárai ugyan 21 százalékkal magasabbak lettek, azonban némi átszervezéssel az éves kiadás csak 8-10 százalékkal emelkedett – mondja el a hivatal főosztályvezetője. Hozzáfűzte: ezt megelőzően 2006-ban változott az ár, ami 2012-ig volt érvényben. A szűkös keret miatt a tavalyi évben kevesebb fekete lerakatot számoltak fel, azonban jó hír, hogy a lakosok egyre tudatosabban válogatják a hulladékot, ami a változó mennyiségek miatt enyhíti a költségeket. Patus Sándor szerint Komárom jól teljesít a szomszédos városokhoz képest, ha az egy lakosra eső hulladékmennyiséget ill. az egy lakosra eső éves összköltségeket hasonlítjuk össze az egyes városok között. Elmondása szerint más városokban viszont azért alacsonyabb a szemétdíj, mert a város azt más tételekből elvonva egészíti ki a lakosok helyett.
Komáromban jelenleg 27 euró a szemétilleték személyenként, amit az elmúlt évben emeltek meg 18,5 euróról ugyancsak az MKP és a Híd frakciójának jóváhagyásával. A főosztály számításai szerint a fejenkénti 32 euró fedné az összes költséget, így az 5 eurós különbözetet továbbra is a város fedezi.

mire-jut-penz_KN

A lakosok leginkább az utak javítását sürgetik
Az év végi internetes közvélemény-kutatásból kiderült, a lakosokat leginkább az utak minősége zavarja, ezért ennek megoldását sürgetik leginkább. Érdemes tudni, hogy Komárom város gondozásába 105 kilométernyi útszakasz tartozik. 2013-ban 243 ezer eurót költöttek az úthálózatok téli és nyári karbantartására, azonban a tavalyi évet egy márciusi „hóáldás” is tarkította. A téli munkálatok az időjárástól függenek, ezért nagyon nehéz a tervezés, csupán az időjárás előrejelzésekre lehet hagyatkozni – mutat rá Patus. „Ha csak egy centi hó hullik le, ami az útfelületen megfagyhat, már készen kell állni a sózásra. Ha munkaidőn kívül (este, éjjel) az időjárási előrejelzések havazást mutatnak, a szerződéses partnerünket éjjeli készenlétre szólítjuk fel (6 sofőr), aminek viszont szintén anyagi vonzata van. Hétköznap 15 órától reggel 7 óráig tart egy ügyelet, hétvégén reggel hét órától este hétig, illetve este hét órától reggel hétig lehet ügyeletet elrendelni. Költségkímélőbb ez a megoldás, mint az állandó ügyelet, ahogy azt más városok alkalmazzák, melyek átalánydíjat fizetnek novembertől március végéig, viszont cserébe állandóan figyelni kell az időjárás-előrejelzési modelleket az adott régióra, melyek nagy segítséget nyújtanak az ügyelet szükségességének megítéléséhez.“
Bíznak azonban az enyhe télben, mivel akkor több pénz jutna a nyári munkálatokra. 2013-ban a megyei hivatal is adott 26 ezer eurót a kátyúk foltozására, a kormány pedig 14 ezer euróval segített be a tavaly márciusi hóviharra való tekintettel, amikor mint emlékezünk szükségállapot is volt hirdetve régiónkban.
2014-re az általános téli és nyári (Pragokom Kft.) útkarbantartásra 200 ezer euró van betervezve. Ezt 2014-re egy rendkívüli 250 ezer eurós pénzcsomaggal egészítették ki, aminek célja nagyobb összefüggő aszfaltfelületek javítása. A plusz csomagból nem kátyúkat javítanának, hanem egész útszakaszokat. Egyelőre kérdéses, hogy ez az összeg mire lesz pontosan elég. Patus Sándor hozzáteszi, a négyzetméterenkénti árak 5 cm-es felső aszfaltréteg csere esetén körülbelül 25 euró körül mozognak, beleszámítva az eredeti aszfaltréteg eltávolítását is, azonban sok helyen az jelenthet majd gondot, hogy a 30-40 év alatt tönkrement az utak alapozása is, ezért helyenként a teljes rétegrendet ki fog kelleni majd cserélni újra, ami további költségeket fog elvonni a rendelkezésre álló pénzkeretből. Az osztályvezető szerint szükséges lesz a kiválasztott útszakasz/ok ultrahangos feltérképezése is, amely támpontul szolgálhat majd a közbeszerzés kiírásakor a pályázóknak, akik figyelembe véve az alap esetleges rendellenességeit, olyan árral fognak pályázni, amely fedezi a sérült alapréteg cseréjét is a szükséges helyeken. A teljes javításra váró útszakaszok listája tavaszra alakul ki – árulja el Patus, bár tervek már vannak, de egyelőre várják a téli fagyok hatását.

Több pénz van a zöldre tervezve, de változás nem várható
A közterületek takarítására az idei költségvetés jelentős emeléssel számol. 2013-ban 169 ezer eurót költöttek erre a célra, a 2014-es tervek 200 ezer eurót jeleznek. A 2012-es közbeszerzések során itt is jelentősen nőtt a szolgáltatások ára (Clean City Kft.) a szintén 2006-tól 2012-ig érvényben levő árakhoz képest, így az emelés a korábbi munkálatok elvégzéséhez szükségessé vált. Patus Sándortól megtudjuk, hogy 2013-ban javarészt csupán egy „seprűs autó” volt igénybe véve a tavalyi szűkös pénzkeret végett, így a legtöbb esetben nem a terv szerint, hanem csupán az adott helyzethez igazítva, dolgoztak. Fagypont alatt az autók nem dolgozhatnak, így tavasszal folytatódnak az ilyen munkák.
A szúnyogirtásra 2013-ban jelentősen több lett költve, mint az a tervben szerepelt. Ennek oka az árvíz, ami miatt szúnyogirtásra 80 ezer eurót költöttek, amit teljes összegben átvállalt az állami központi költségvetés, sőt az árvízhelyzetre való tekintettel engedélyezték a légi permetezést is. Idén a tervek szerint 65 ezer euróból harcolnak a patkányok és a szúnyogok ellen.
A zöld területek karbantartására is több jut az idén a tervben vállaltak alapján, azonban ennek látványos hatása nem igazán várható. A zöldek karbantartása az egyetlen olyan terület, ahol a 2012-es közbeszerzés során sikerült az árakat globálisan nézve lefaragni, átlagosan kb. 25 százalékkal úgy, hogy egy szolgáltató esetében növekedtek az eddigi árak, a másik kettőnél csökkentek (szolgáltatók: REX-Ing. Mátyás – kertészeti munkák, FK-Park Kft.– favágás és fametszés, Agro – Kubovics – kaszálás). 2013-ban 146 ezer eurót költöttek csupán a zöld területek karbantartására, 2014-ben 200 ezer van betervezve. A főosztályvezető viszont elárulta, hogy a különbözetet konkrét feladatokhoz fogják kötni. Szükséges lesz az Erzsébet-szigeten található védett platánfasor állapotán javítani, ahol már több mint 10 éve nem történt „fazonigazítás”. A munkák viszont különleges technikát igényelnek.
Patus Sándor rámutat, hogy a zöld területek gondozása esetén történt a legnagyobb elvonás a gazdasági válság előtti időszakhoz képest. 2008 előtt átlagosan évi 400 ezer eurót költöttek a zöld területek karbantartására, azonban 2013-ban csak a már említett 146 ezret. Idén csupán a speciális munkák miatt van 200 ezer a tervben, de a hagyományos munkákra (például a zöld területek kaszálására, virágágyások telepítésére és karbantartására) a tavalyihoz hasonló összeg marad. 5-6 évvel ezelőtt a lakótelepeken évente akár hatszor is nyírták a füvet, most ez három alkalomra csökkent. 2008-ban a parkokban nyolcszor nyírták a zöldet, az elmúlt években ez 4-5 alkalomra süllyedt. Ezt a különbséget mindenki láthatja, azonban ennyi pénzből ennyire telik – teszi hozzá a főosztályvezető.

mire-jut-penz2_KN

Rablók is rongálják a közvilágítást
A közvilágítás energiaköltségei paradox módon csökkenni fognak (338 ezerről 310 ezerre), annak ellenére, hogy az elmúlt másfél évben 146 új lámpával bővült a városi rendszer. Energiatakarékos égők pénz híján nem kerültek ki, így a ki- és bekapcsolás időpontjával volt lehetősége spórolni a városnak. Patus elárulja, hogy a vandálok sokszor egy egész útszakaszt vonnak ki a forgalomból egy lámpa megrongálásával, ami akaratlanul bár, de szintén spórolást eredményez. Az osztályvezető figyelmeztet, nem egyszer fordult elő, hogy rablók rongálták meg a közvilágítást egy egész utcasoron (a fő vonalat megpiszkálva), így biztosítva a szükséges körülményeket a rablásokhoz. Hangsúlyozza, ilyen hibásodások esetén is fontos, hogy a lakosok rögtön jelezzék a kiesést. A jelzések szerint kb. 7 százalékos energiaár csökkentés is várható, ezért is lett idén kevesebb tervezve erre a tételre.
A lámpatestek javítására fix költséget költ a város a szerződő partnerével (Impulz Light Kft.), erre idén is 125 ezer eurót terveztek, ami csak a lámpatestek bővülésének arányában növekedhet.
A 2014-es költségvetés terveit már ismerjük, azonban a valós számokban, és elvégzett munkálatokban csak az év végén lehetünk biztosak. Még ha idén elkerüli a várost a hóvihar és az árvíz is, akkor is maradnak bizonytalan pontok. A költségvetés elfogadásakor több képviselő rámutatott, hogy a város bevételi oldalán nem reális tételek szerepelnek, így kérdéses, hogy a javuló tendenciára utaló tervezett számokat miből fogják fedezni. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a választások évében mindig jobban mennek a dolgok, így a lakosok bizakodóbbak lehetnek a szolgáltatások javulása kapcsán.
DELTA

Szólj hozzá!