Város 2017. 09. 14.

Modern egészségügyi központ lesz a volt szemkórház épületéből

A közelmúltban elkezdődött a volt szemkórház idestova 15-20 éve üresen álló épületének felújítása. Többen kérdezik, mi lesz belőle, kinek a tulajdonában van, mikorra készül el? Ennek jártunk utána. 

A tulajdonos az Origo Invest kft.

Az épületet négy éve vásárolta meg Nyitra megyétől a komáromi illetőségű Origo Invest kft.  Az épületet katasztrofális állapotban vettük át – nyilatkozott lapunknak a tulajdonos. –  Csak a főfalak, egy-két keresztfal, és a plafonok maradhatnak meg, egyébként minden komplett javításra szorul. Új tetőre van szükség; újra kell vakolnunk a falakat; újra kell húznunk a mérnöki hálózatokat (víz-, villany-, gázvezetékek), új ablakokra-ajtókra van szükség. Emellett rengeteg bádogos munkát kell elvégeznünk.” 

Szerencsére az épület jó kezekbe került: ugyanis az Origo Invest testvércége a Coording kft., amely egy elismert építész-tervező és kivitelező cég. Számos igényesen felújított épület fűződik a nevéhez, mint például StartUp irodaház, vagy a Gadóci úton található Confed (volt London Ice) székhelye.

Építészeti szempontból rendkívül jelentős és izgalmas épület 

„Szeretnénk elérni, hogy a volt szemkórház Komárom egyik dísze legyen ismerteti terveit a tulajdonos. –  Sokan nem is sejtik, építészeti szempontból milyen értékes épületről van szó. A múlt század 30-as éveiben épült. A modern építészet, a funkcionalizmus stílusjegyeit viseli magán, sőt, annak egyik kiemelkedő képviselője! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek a stílusjegyek  ne vesszenek el.” Érdekesség kedvéért hozzátennénk, hogy nem tudni biztosan, ki volt az épület tervezője.  A hozzáértők két név között vacillálnak: az egyik Henhard Petrovský, a másik pedig Csízy István, aki többek közt a Szentháromság szobor mögötti patika épületének alkotója. Mindketten koruk neves építészei.

Jövőre elkészül az új egészségügyi központ 

A volt Szemkórházból egészségi központot szeretnének kialakítani, azaz különféle orvosi rendelőknek adna helyet. Olvasóink kérdésére, hogy nem lehet-e a belőle ismét szemkórház, a következő választ kaptuk: „Még nem tudjuk, milyen orvosok veszik majd bérbe az egyes helyiségeket. Ha esetleg valaki szemkórházat szeretne itt működtetni, annak se lesz akadálya, bár nem tartom valószínűnek. Komáromban már működik egy, a Munka utcában. Előreláthatóan csak rendelők lesznek majd az épületben.” 

A munkálatokat a tervek szerint már jövőre, 2018-ban befejezik, ezt követően hamarosan ismét benépesül ez az izgalmas, értékes épület.

Dráfi Anikó

Az épület egy régi fotón. Csak kevesen sejtik, építészeti szempontból milyen értékes: 

Az épület állapota 2011-ben. Vajon mennyit romolhatott 2017-re? (Forrás: Pinke László FB)

Már megkezdődtek a munkálatok: