Kultúra 2023. 06. 12.

Nagyívű komolyzenei koncertek a Duna menti Kamarazenei Fesztiválon

Augusztus 22-e és szeptember 4-e között negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Duna menti Kamarazenei Fesztivál, amelynek célja, hogy 5 különböző helyszínen 5 nagyívű, színvonalas komolyzenei koncerteket mutassanak be a közönségnek. A koncertek Komáromban, Nagymegyeren, Dunaszerdahelyen, a Somorjához tartozó Sámoton, valamint Pozsonyban valósulnak meg.

A fesztivál mottója: „Öt koncert, öt helyszín – hangulat, érték, öröm”.

A fesztiválon több mint 30 hazai és külföldi fellépő lép színpadra – egyebek mellett Kristóf Réka (operaénekes), Bősze Ádám (zenetörténész), Oláh Vilmos (Emmy-díjas hegedűművész), Korcsolán Orsolya (hegedűművész), Ivan Danko (a Stuttgarti Állami Operaház szóló oboása), Lakatos Róbert (brácsaművész), Cseh Tamás (brácsaművész és karmester), a Pozsonyi Nemzeti Színház Zenekara.

A Duna menti Kamarazenei Fesztivál eszmeiségének fő gondolatát maga a Duna adja. Európa második leghosszabb folyója összeköt embereket és kultúrákat, országhatárra való tekintet nélkül. Hasonlóképpen mindnyájunkat összekapcsol, közösséggé kovácsol a zene, függetlenül attól, hogy hol születtünk és milyen nyelven beszélünk.” Cseh Tamás, brácsaművész, karmester, főszervező

1. KONCERT

2023. augusztus 22. (kedd), 19:00, Sámot, Antióchiai Szent Margit templom (Árpádkori templom, Somorja mellett).

Fellépők:

Korcsolán Orsolya, hegedű

Nyári László, hegedű (HU) – generációjának egyik legkiválóbb hegedűművésze. Elmélyültség és virtuozitás, természetes zeneiség és technikai tökéletesség jellemzi a játékát. Több hazai és nemzetközi verseny díjazottja. Jelenleg egy 1726-os Cremonai mesterhangszeren játszik, ami egykor a világhírű hegedűművész, Zathureczky Ede hangszere volt.

Cseh Tamás, brácsa – a Szlovák Nemzeti Színház zenekarának szólóbrácsása

Kertész Ottó, gordonka – a Keller Vonósnégyes csellistája, a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólócsellistája, egyetemi docens a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen

Cseh Ishiguri Hiromi – japán zongoraművész

Művek: 

Robert Schumann (1810-1856): Esz dúr zongoraötös op. 44. (1842)

Schumann ezt a művét feleségének Clara Schumannak – aki szintén zeneszerző volt és zongorista – ajánlotta. A kamarazenei irodalom egyik legfőbb műve, erre épül a sámoti koncert.

 

2. KONCERT

2023. augusztus. 24. (csütörtök), 19:00, Komárom (Tiszti Pavilon)

Fellépők:

Ivan Danko – a Stuttgarti Állami Operaház szóló oboása

Lakatos Róbert – brácsaművész

Ladislav Fančovič – zongoraművész, igazi zenei polihisztor, a klasszikus zene mellett jazz zenével is foglalkozik, szaxofonozik, a Fats Jazz Band alapítója. Ők hárman, Ivan Danko, Lakatos Róbert es Ladislav Fančovič alkotják együtt a Hugo Kauder Trio-t.

Jozef Horváth – hegedű, a Szlovák Filharmónia koncertmestere, a Moyzes vonósnégyes tagja

Boris Bohó – cselló, a Szlovák Filharmónia koncertmestere

Öten játsszák majd a koncert első részében Théodore Dubois (1834-1927): Kvintett zongorára, oboára es vonósokra F dúr (1905) című művét.

A komáromi koncert második részében Kristóf Réka operaénekes, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny győztese, Cseh Tamás és Cseh Ishiguri Hiromi játsszák Brahms műveit:

Johannes Brahms: Két ének énekhangra, brácsára és zongorára, op. 91.

Brahms ezt a művét barátjának, zenésztársának Joachim Józsefnek és az ő feleségének Amalie-nek komponálta.

 

3. KONCERT

2023. augusztus 29. (kedd), 19:00, Dunaszerdahely (Csallóközi Múzem)

Bősze Ádám zenetörténész-műsorvezető ismeretterjesztő előadóestje Felix Mendelssohn – Bartholdy-ról (humorosan és tartalmasan, „klasszikus zenei stand up”)

Ehhez kapcsolódva elhangzik Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847): Esz dúr vonós oktett op. 20 (1825) című műve.

Mendelssohn csupán 16 éves volt, amikor megírta ezt a remekművet.

Fellépők:

Oláh Vimos hegedű – Liszt Ferenc díjas és Emmy-díjas hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere, a Miyakojima Music Festival és a Nagano Symphony orchestra művészeti vezetője. Oláh Vilmos XVII. századi mesterhegedűn (Ex – Ligeti) játszik. Kulturális nagykövetként évek óta nemzetközi színtereken képviseli Magyarországot.

Nyári László, hegedű

Lakatos Róbert, brácsa

Cseh Tamás, brácsa

Kertész Ottó, cselló

 

4. KONCERT

2023. augusztus 30. (szerda), 19:00, Nagymegyer (Janiga József Művészetí Alapiskola – koncertterem)

Közös koncertet adnak:

Opera Trió (Kevicky Tünde, Kollár Katalin és Kovács Nagy Andrea) – a JOJ kereskedelmi televízió 10. Česko-Slovensko má talent című tehetségkutatójának döntősei

Cseh Tamás Trio (Cseh Tamás – hegedű, Cseh Ishiguri Hiromi – zongora és Cseh Sándor – nagybőgő)

A koncerten opera feldolgozások és kamarazenei művek hangzanak el. A helyszín különlegessége, hogy Cseh Tamás és Cseh Sándor alma matere, ebben a zeneiskolában kezdték a zenei tanulmányaikat.

 

5. KONCERT

2023. szeptember 4. (hétfő), 19:00, Szlovák Nemzeti Színház

Fellépők:

Kristóf Réka, operaénekes

Cseh Tamás, karmester

a Szlovák Nemzeti Színház zenekara és a fesztivál művészei

Program:

Antonín Dvořák (1841-1904): Rusalka áriája

Ludwig von Beethoven (1770-1827): 7. szimfónia A – dúr op. 92

Ezen a koncerten nem a szokványos szimfonikus zenekari létszám lesz. Kevesebb vonóssal játszunk majd azért, hogy megőrizzük a kamara muzsikálás hiteles technikáját. A 7., A-dúr szimfóniát (op. 92.) Ludwig van Beethoven négy tételben komponálta 1811 és 1812 között, amíg a csehországi fürdőhelyen, Teplicén pihent. A zeneművet barátjának, gróf Moritz von Friesnek ajánlotta.

A zárókoncertet az idén májusban hirtelen elhunyt Jack Martin Händler karmester emlékének ajánlják.