Kultúra 2023. 10. 02.

Pro Musica Nostra Nitriensi – komolyzenei koncert az erőd Lőporraktárában

Komolyzenei koncertet tartanak az észak-komáromi központi erőd egykori lőporraktárában, 2023. október 6-án, 18:00 órától. A koncert a Pro Musica Nostra Nitriensi – nemzetközi komolyzenei fesztivál keretein belül valósul meg.
Fellépők:
THE FUTURE SYMPHONIC ORCHESTRA (SK)
MIKI SKUTA – klavír / zongora
NORA SKUTA – klavír / zongora
A koncerten Johann Sebastian Bach és Wolfgang Amadeus Mozart műveit hallhatjuk majd.

A PRO MUSICA NOSTRA alapvető küldetése az, hogy a komolyzenét „beköltöztesse” a szlovákiai jelentős műemléképületek falai közé.

Nem kizárólag az a cél, hogy hogy vonzóbbá tegyék a komolyzene és a történelmi épületek találkozásának varázsát, hanem az is, hogy rámutassanak a műemléképületekben rejlő kulturális értékekre, kiálljanak amellett, hogy a történelmi épületek megóvása, felújítása és átörökítése fontos küldetés az utókor számára.

A komolyzene és a műemléképületek kapcsolódása nem újkeletű, hiszen a templomi karzatok, a kastélyok közösségi termei, vagy a polgári birtokok szalonjai sok-sok évvel ezelőtt még kizárólagos terei voltak az egyházi és a világi zene művelésének.

„Rendezvényünkkel tehát – úgymond – visszatérünk a természetes művészi környezethez, a művészi alkotás forrásához – írják honlapjukon. – Gyönyörű építészeti csodákban kalandozunk elsődlegesen a kamarazene világában, mely az intimitásával és belső gazdagságával különleges erőt képvisel. Nemcsak azért fontos ez a rendezvény, hogy élővé tegye a kevésbé látogatott színtereket. Az a szándékunk, hogy felfedezzük az ismeretlent, vagy a kevésbé ismertet, és a hangok művészetével, a zenével, új színt adjunk ezeknek a lenyűgőző épületeknek.”

INFO: https://www.promusicanostra.sk/komarno-koncert
Időpont: 18:00 – 06.10.2023
Jegyár: 8 €