Oktatás 2024. 04. 25.

Nárcisz napi adománygyűjtés a Selye János Gimnáziumban

A Rákellenes Liga (Liga proti rakovine) idén április 18-án szervezte meg a Nárciszok napját (Deň narcisov). Immáron a 28. évfolyamába lépett országos adománygyűjtés a daganatos betegekért folyik. A Nárciszok napja Írországból indult 1987-ben azzal a szándékkal, hogy felhívják a figyelmet a betegség súlyosságára, valamint arra is, hogy a megelőzés, a korai felismerés, az életmódváltás és a megfelelő kezelés életeket menthet.

A sárga nárcisz a tavasz, a remény, az együttérzés szimbóluma, amely rávilágít arra is, hogy a rák bármelyik családban és bármikor felütheti a fejét. Nem lehetünk közömbösek azon embertársaink iránt, akik lehet, pont most vívják élethalálharcukat a rettegett kórral szemben. Az adománygyűjtés lehetővé teszi, hogy a betegségben szenvedők és rászoruló családtagjaik élete egy kicsit könnyebb legyen. A rák gyógyítása a legköltségesebb gyógymódok közé tartozik, hiszen hónapokig, sőt évekig is eltarthat. Nagyon sok családot tesz tönkre anyagilag, a lelkiekről nem is beszélve. Az adományokat megelőzési programokra, információs kampányra és tudományos kutatás támogatására fordítják.

Az idei gyűjtésbe a III.C: Bodnár Zsófia, Nagy Natália, a III.B: Molnár Nikolett, Lukovics Barbara Zsóka és a III.D: Benďák Lili, Megyeri Tamara segítőkész tanulói kapcsolódtak be.

Az önkéntesek a Rákellenes Liga logójával ellátott dobozba gyűjtötték a pénzadományokat, s cserébe egy nárciszvirágot tűztek fel az adományozó öltözékére. A munkát gimnáziumunkban kezdték, melynek minden tanára és diákja hozzájárult némi összeggel az akcióhoz. A gyűjtés Komárom utcáin folytatódott, ahol nagyon sok jótékonykodó emberrel találkoztak a diákok. A nap végére iskolánknak 549,20 euróval sikerült támogatnia a rákos betegségben szenvedőket.

A rák elleni küzdelem közös cél, beszélni kell róla, nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

Teréz anya által megfogalmazott gondolat örök érvényű: „Az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk nagy szeretettel.”

PaedDr. Matus Alica