Oktatás 2023. 04. 24.

Nárcisz napi adománygyűjtés a Selye János Gimnáziumban

Iskolánk minden évben bekapcsolódik a Nárciszok napja (Deň narcisov) elnevezésű nyilvános pénzadománygyűjtésbe. A gyűjtés célja a daganatos betegségben szenvedők támogatása. A Szlovák Rákellenes Liga ezzel a tevékenységgel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a megelőzés nagyon fontos: a daganatos megbetegedések nagy része gyógyítható, ha azt időben diagnosztizálják. Helyes életmóddal és stresszmentes életvitellel is lehet küzdeni a betegség ellen. A befolyt pénzből különböző rendezvényeket szerveznek, és olyan kezdeményezéseket támogatnak, amelyek az onkológiai páciensek kezelését segítik.

Idén április 20-án került sor a gyűjtésre, amelybe a III.C – Szántó Anna, Žibrita Rebeka, Bencsík Jázmin, Soós Péter  és a III.B – Szarka Máté és Kovács Gábor – segítőkész tanulói kapcsolódtak be.

Az önkéntesek a Rákellenes Liga logójával ellátott dobozba gyűjtötték a jótevők adományait, s cserébe egy nárciszvirágot tűztek fel az adományozó öltözékére. A nárcisz a remény és az együttérzés, valamint a szolidaritás és a támogatás jelképe. A munkát gimnáziumunkban kezdték, melynek minden tanára és diákja hozzájárult némi összeggel az akcióhoz. A gyűjtés Komárom utcáin folytatódott, ahol nagyon sok jótékonykodó emberrel találkoztak. A nap végére iskolánk 529 euróval tudta támogatni a rákos betegségben szenvedőket.  

A nehézségekkel, betegségekkel küszködők megsegítésére szervezett gyűjtéseknek nagy hozadéka van a jövő nemzedéke számára: a fiatalok megtanulják, hogy jótékonykodni és adni jó, és önkéntességre is neveli őket.

Köszönet illet mindenkit, aki bármilyen formában részt vett, és segítséget nyújtott az adománygyűjtés megszervezésében.

PaedDr. Matus Alica