Kultúra Dél-komárom 2021. 05. 14.

Nemcsak Dél-Komárom, térségünk is egy csodával gazdagodik!

A Liget projekt részeként teljes külső és belső felújításon esett át a Csillagerőd, mely egy új, több funkciós kulturális központtal és modern kiállítótérrel is bővült – írja a komarom.hu.

A hatalmas komplexumban kapott helyet a budapesti Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolati gyűjteménye.

Néhány napja bejárást tartottak a falak közt, melyen részt vett dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, dr. Molnár Attila polgármester, és Vizeli Csaba a Monostori Erőd Hadkultúra Központ igazgatója is.

– A megannyi remekbe szabott kiállítási tárgy mellett olyan izgalmas elemeket helyeztünk el a termekben, mint Michelangelo Paradicsom kapuja, vagy a reneszánsz lovas szobrok. Ez a tárlat átvezet bennünket az antik világtól a reneszánszig több évszázados tartó történelmi időtávon. Egy Európában is teljesen egyedülálló intézmény jött itt létre, amelyre méltán lehet büszke Komárom és az egész ország – méltatta a kiállítást dr. Baán László.

A Csillagerőd ezentúl múzeumpedagógiai foglalkozásoknak és különféle kulturális rendezvények is otthont ad majd, valamint helyet kapott az épületben egy étterem is.

– A vendégek és a Komáromba látogató turisták, nem csupán egy erőd körbejárásának élményével gazdagodnak majd, hiszen ezen a helyen egy korábban sosem látott pazar gyűjteményt tekinthetnek meg – tette hozzá Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy a tárlat most már valóban mielőbb megnyithatja kapuit a nagyközönség előtt.