Turizmus Dél-komárom 2023. 06. 12.

Nemes ló kalandok indulnak Dél-Komáromban!

A fenti mottóval folytatódik a dél-komáromi Tourinform Iroda új tematikus túrasorozata. Június 17-én, ezúttal Bábolna a cél!

– A találkozó, gyülekező helye ezúttal is a dél-komáromi Tourinform, amely az Igmándi út 2. szám alatt található. Szeretettel várunk mindenkit egy izgalmas lovastémájú túrára, ahol lehetőség nyílik megismerkedni a lovak kultúrájával és történelmével. Úti célunk ez alkalommal a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok, ahol betekintést nyerhetünk a lovak mindennapi életébe és a gondozásuk folyamatába. A program során felfedezzük a ménesudvart, meglátogatjuk a ménestörténeti kiállítást, felfedezzük a lovardát és megismerkedünk a lovaglás történetével. Beavatást kapunk a lovászat szakmájának titkaiba és elmerülünk a lovas sportok világában is. Az istállóban természetesen találkozunk lovakkal, míg az udvaron lovaskocsin ülve élvezhetjük a gyönyörű tavaszi időt. Az arab lovak fesztiválján pedig szebbnél szebb lovakat tekinthetünk meg. Mindenkit szeretettel várunk, aki velünk tart, hogy együtt éljük át ezt a különleges élményt! „ – nyilatkozta Proczeller Tamás, az irodavezető.

A tervezett program szerint a résztvevők 9.30-tól gyülekeznek a Tourinformnál. Előreláthatólag 10.30-ra érkeznek a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokra, ahol egy idegenvezető kíséretében megtekintik a lovasmúzeumot, a ménesbirtokot, a ménesistállót, a lovardát és, jó idő esetén, rövid sétát tesznek a helyi arborétumban. A csoport várhatóan 15.30 körül érkezik vissza az irodához.

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok több mint kétszáz éve szolgálja a magyar lótenyésztést, így látogatóink bepillantást nyerhetnek a birtok történetébe és fontos szerepébe a lótenyésztésben.

A ménest 1789- ben alapították a Szent Római Birodalom alatt, a mai Magyarország területén , II. József osztrák császár rendeletével és segédtisztje József tanácsával. A hely gyorsan a birodalom arab ló tenyésztési központjává vált, a Shagya fajta származási helye. Az 1920-as és ’30-as években Bábolnát a világ egyik legnagyobb arab lótenyésztő központjaként tartották számon.

Jegyinformáció ITT!