Mix 2019. 01. 09.

Német nyelvvizsga: Karrier, lehetőség, egzisztencia

A világszerte ismert müncheni központú Goethe Intézet 13 éve van jelen Komáromban a 8 szlovákiai nyelvvizsga-központ egyikeként. A komáromi Szakképző és Felnőttképzési Intézet (SZAKI) nyelviskolájában megszerezhetőek a Goethe Intézet nemzetközileg elismert nyelvvizsgái B1, B2 és C1 szinten. A tanulási célok és a tananyag a Közös Európai Referenciakerethez igazodnak. A nyelviskola általános és vizsgafelkészítő tanfolyamokat kínál kezdőknek és haladóknak, diákoknak és felnőtteknek valamennyi szinten.

Valamennyi nyelvvizsga a négy alapkészséget méri fel: a szövegértést, hallás utáni értést, az írás- és beszédkészséget. A B1 típusú nyelvvizsga sikeres letételéhez (egyéntől függően) mintegy 420 – 500 óra tanulás szükséges. A B1 szintű nyelvtudás azt jeleni, hogy képesek vagyunk általános témákról munkavállalóként vagy turistaként egyszerűen, összefüggően kommunikálni német nyelvterületen.

A B2-es szint eléréséhez mintegy 590–680 óra nyelvtanulásra van szükség. Ezen a szinten már összetettebb és elvontabb témájú szövegek fő gondolatmenetét is megértjük, saját véleményt tudunk alkotni adott témáról, részletezve az előnyöket és a hátrányokat.

A C1-es vizsga esetében igényesebb és hosszabb szövegeket, illetve azok rejtett jelentéstartalmát is meg kell érteni. A nyelvet rugalmasan és hatékonyan kell használni társalgási, tanulmányi és szakmai célokra. A szövegalkotás is igényesebb, mint az előző szinteken: az írásbeli részben világos, jól szerkesztett, részletes szöveget kell alkotni. A C1-es szintre mintegy 800–1000 óra tanulás után lehet eljutni.

Az érdeklődők egy online teszt segítségével meghatározhatják nyelvtudásuk szintjét: www.goethe.de/einstufungstest, ill. a kurzus megkezdése előtt lehetőség van ingyenes szintfelmérő teszt írására vagy igény szerint vizsgatanácsadásra is.

A B1 és B2 típusú nyelvvizsgák korszerűsítését követően lehetőség van az ún. ”moduláris vizsgázásra” – tehát az egyes készségekből külön-külön lehet vizsgázni (pl. csak szövegértésből vagy csak beszédkészségből…) A vizsgadíj is természetesen ennek függvényében alakul.

A német nyelvtudásnak számos területén látja hasznát az intézet eddigi, mintegy 130 sikeres vizsgázója: az emberi kapcsolatokban, tanulmányaik során és a munka világában is.               

A komáromi SZAKI nyelviskolának, mint a pozsonyi Goethe Intézet licencpartnerének módjában áll, hogy négyévenként ösztöndíjat adjon egy németországi intenzív Goethe nyelvtanfolyamra. E nyelvtanfolyamok résztvevői nemcsak a nyelvet tanulják német nyelvterületen, hanem megismerkednek a német kultúrával, emberekkel, tapasztalatokat szerezhet különböző területekről.

Ha német nyelvtudásáról nemzetközileg elismert bizonyítványra van szüksége, kérjen tanácsadást a SZAKI Münchenben vizsgát tett némettanáraitól. (www.szaki.sk)