Mix 2018. 11. 29.

Németül a Selyében és a világban

A komáromi Selye János Gimnáziumban immár hosszú éves tradícióra tekint vissza a német nyelvdiploma megszerzése. Az elmúlt 20 évben több száz diákunk élt ezzel a lehetőséggel, közülük hárman ötéves németországi ösztöndíjban és színvonalas oktatásban részesültek. De további több tucat diákunk ausztriai, ill. németországi egyetemen tanult tovább.

Tehát a nyelvtudásba fektetett energia mindig megtérül. Így gondolta ezt tavaly 17 vizsgázó diákunk is, akik délutánjaikat áldozták arra, hogy sikeresek legyenek a megmérettetésen. Dolgozataikat a németországi Kölnben javították szaktanárok: ez fogalmazásból, szövegértésből, szöveghallgatási feladatokból állt. A szóbeli vizsgán projektet prezentáltak, ill. különféle témakörökről beszélgettek a vizsgáztató tanárokkal. A jól megérdemelt DSD I. nyelvdiplomát kitartó munkájukért és jó nyelvtudásukért november 19-én vehették át. Felkészítőik Szénássy Edit és Musitz Marietta tanárnők.

November 23-án még egy fontos esemény zajlott a németül tanuló diákok számára. 44 diákunk vett részt a prágai szervezésű „Best in Deutsch” online versenyen. 7 ország 220 középiskolájának 3003 diákja mérte össze nyelvtudását, készségeit. Immár harmadik alkalommal csatlakoztunk mi is a rangos versenyhez, amely érdekes, kreatív feladatokat, videóbejátszást is tartalmazott. Jó érzés, hogy az órán tanult tananyagot egy új közegben, más szituációban használja az ember. A feladatok során nemcsak azok helyes megoldását, hanem a gyorsaságot is pontozták. Reméljük, diákjaink az összesítésben is sikeresek lesznek, hiszen a fődíj egy kéthetes prágai tartózkodás, ill. nyelviskolai oktatás teljes ellátással.

(Fekete Judit és Szénássy Edit, némettanárok)