Kultúra Dél-komárom 2021. 08. 09.

Nyílt napon mutatják be az idei szenzációs leleteket!

A (Dél-)Komáromi Klapka György Múzeum és az ELTE BTK Régészettudományi Intézete 2001 óta szervezi a tervásatásokhoz kapcsolódó nyílt napot, kezdetben a Komárom / Szőny-Vásártérre, majd a „gátra”, néhány éve pedig a Stadion útra. Az idei ásatás rendkívül izgalmas eredményeket hozott, érdemes kilátogatni augusztus 25-én szerdán 14 órára, ahol Számadó Emese múzeumigazgató, és dr. Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja, ásatásvezető számol be az idei eredményekről.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel az egykori Brigetio katonatábor északi része egyáltalán nincs beépítve. Mivel ezt, a mintegy 7 hektáros területet Komárom városa megvásárolta, nagy kiterjedésű feltárásokat végezhetünk – tájékoztatott dr. Bartus Dávid, az ELTE Ókori Régészeti Tanszék tanszékvezetője.

A tavalyi és a két évvel ezelőtti geofizikai mérések alapján az látszik, hogy ez évben Brigetio egyik legjobb állapotában megmaradt épületét kezdték el feltárni. A több, mint 1000 négyzetméteres komplexum a katonai tábor fürdője volt, mely egykor több helységből állhatott.

A kőfalak, melyek több helyen több, mint két méteres alapon állnak, kiváló állapotban maradtak fenn.

Dr. Bartus Dávid elmondta, hogy a római fürdők a legtöbb esetében hideg, langyos és meleg vizes medencékből álltak.

A szőnyi ásatáson első körben, a hideg vizes fürdőmedence került elő, azonban már megkezdődött a szomszédos helyiségek feltárása is, melyeknél megtalálták a padló- és falfűtés nyomait is.

A munkálatokban az ELTE Ókori Régészeti Tanszék oktatói, doktoranduszai, kutatói és hallgatói vesznek részt, akinek fő célja, hogy augusztus végéig minél nagyobb területet vizsgáljanak át.

A jövőben szeretnék elérni, hogy a nagyközönség számára is megtekinthetők legyenek az ásatások, betekintést nyerjenek abba, hogy miként dolgozik egy régész, illetve nyári táborok keretében, általános és középiskolások, valamint egyetemisták számára is lehetőséget szeretnének biztosítani, hogy részt vehessenek a feltárási munkákban.

(komarom.hu)