Kultúra Dél-komárom 2019. 07. 19.

Nyílt nappal várnak az ásatások

A Klapka Múzeum munkatársai és az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei közel három évtizede folytatnak ásatásokat minden nyáron az ókori Brigetio területén. A munkálatok évek óta júniusban kezdődnek és ősszel fejeződnek be Dél-Komáromban. Hagyomány, hogy az aktuális leleteket nyílt napon mutatják be a nagyközönségnek. Az idei alkalom július 24-én 14 órakor lesz a MOL városrészben található Stadion út melletti területen.

2014-ben a Komárom–Almásfüzitő árvízvédelmi gát építésénél egy római táborvárosra bukkantak a régészek. Egy légi felvétel segítségével azonosították a feltárni kívánt részt, ahol mindössze 30 centivel a föld alól kerültek elő az impozáns falak.

– Hat periódust sikerült elkülönítenünk. A legkorábbi a Kr. u. 1-2. század. Ekkor nagy kiterjedésű, téglalap alakú kaszárnyákat építettek. A falakat gazdagon díszítették stukkók és növényi motívumos falfestmények. Annyi töredéket találtunk, hogy rekonstruálni tudtuk a díszítést. Az egyik épületet 30 méter hosszan követtük. Egy reprezentatív épületről van szól. Még annak is megvan az esélye, hogy Valentinianus császár itt fogadta a kvád követeket és talán e falak is tanúi lehettek a császár halálának. Tavaly a helyen egy 25 méter hosszú római kori csatornát találtunk, az idei esztendő szenzációja pedig a nemrég felfedezett légiótábor északi táborkapuja – magyarázta dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE BTK dékánhelyettese.

A leletek bemutatása mellett szó esik még a helyszínen nemsokára megépülő régészeti látogatóközpontról is.

A bejárás után 16.00 órakor dél-komáromi múzeumban „Vithánvár omladékai” címmel nyílik a tatai Kuny Domokos Múzeum vendégkiállítása. A tárlatot Schmidtmayer Richárd régész, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója ajánlja az érdeklődők figyelmébe.