Mix 2020. 10. 23.

Ön is hozzájuthat a kényelmes betegszállításhoz

Öreg és kevésbé karbantartott, páciensekkel tömött járművek, az utazási időpont kiválasztásának hiánya, gyenge anyagi és technikai felszereltség, durva sofőrök megfelelő orvosi végzettség nélkül és sok más kellemetlen tapasztalat a betegszállítással kapcsolatban. Mindez azonban lassan már csak a múlté. A januári törvénymódosítás ugyanis ismét a páciensek kezébe adja a lehetőséget, hogy a kínált minőség alapján maguk dönthessenek arról, mely betegszállítást végző cég szolgáltatásait veszik igénybe. 

A betegszállítást végző cég szabad kiválasztása

A betegszállítás a bekövetkezett törvénymódosításnak köszönhetően 2020.1.1-től az egészségügyi ellátás része lett.  Miután pedig Szlovákiában minden páciensnek joga van önként választani az egészségügyi ellátások közül, aikusan következik belőle, hogy a betegszállítást végző cégek közül is önként választhatnak a páciensek.

A páciensek számára a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a betegszállításról szóló kérvényt kiállító orvos 2020.1.1-től köteles a dokumentumot átadni a páciensnek, aki önként dönt a betegszállítás szolgáltatásának kiválasztásáról.

ZaMED Komárno – Betegszállítás

Régiónk egyik új, betegszállítást végző cége a ZaMED Komárno. Paradox módon viszont nem egy újoncról van szó. A társaság ugyanis már 15 éve jelen van Szlovákia délnyugati régiójában, mint szárazföldi mentőszolgálat és az ország élvonalába tartozik. Hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalataikat pedig immár a betegszállítás terén is szeretnék kamatoztatni.

„A szárazföldi mentőszolgálatban összegyűjtött hosszú évek tapasztalatát felhasználva döntöttünk úgy, hogy a betegszállítással kapcsolatos szolgáltatásunkat is elindítjuk. Az elmúlt években egyre gyakrabban találkoztunk hiányosságokkal a betegszállításban, ami végül döntő tényező volt az egészségügyi ellátásunk betegszállítással történő kibővítésében“ – mondta el Rastislav Krcho, a betegszállítással foglalkozó ZaMED Komárno igazgatója.  

A ZaMED Komárno vadiúj gépkocsiparkkal, átlagon felüli felszereltséggel, a betegszállítás és életmentés területén professzionálisnak számító csapattal rendelkezik és számos olyan további extrát nyújt a páciensek számára, melyekhez eddig nem voltak hozzászokva. Az egyik leginkább kiemelt szolgáltatásuk, hogy lehetőség van a páciens felvételének pontos időbeli meghatározására.  „A páciensek érdekében folyamatosan igyekszünk beruházni a gépkocsiparba, valamint az anyagi és technikai felszereltségbe. Célunk, hogy a pácienseknek olyan kényelmes és biztonságos szállítást nyújtsunk, melyet megérdemelnek és melyet elvárnak“ – tette hozzá a betegszállítással foglalkozó ZaMED Komárno igazgatója, Rastislav Krcho.

Mikor és hogy élhet a páciens a ZaMED Komárno szolgáltatásaival?

betegszállítással a páciens abban az esetben élhet, ha:

  • szüksége van szállításra az orvostól, vagy orvoshoz
  • kiengedték a kórházból
  • ha vizsgálatra vagy műtétre megy
  • szüksége van szállításra az egészségügyi intézmények között

A szállításhoz elég, ha a páciens kér orvosától egy betegszállításra feljogosító kérvényt és időpontot, valamint helyszínt egyeztet a nonstop diszpécser szolgáltatásnál. A ZaMED Komárno 0905 155 155-ös számon elérhető diszpécser szolgálata sok szolgáltatóval ellentétben a nap 24 órájában elérhető és hívjon bármelyik napszakban, garantáltan elintézik megrendelését és szállítását.

A kérvényt a pácienshez közel álló személy is benyújthatja abban az esetben, ha a páciens egészségi állapota nem teszi lehetővé a személyes ügyintézést. A szolgálató kiválasztását az orvos, vagy a nővérke is lebonyolíthatja, a páciens számára a betegszállító szabad kiválasztását azonban lehetővé kell tenni.

 „Jelentkeztek nálunk olyan páciensek, akiket a különböző betegszállító cégek megfenyegettek, hogy kötelesek az ő szolgáltatásukat igénybe venni, miután az orvos erre utasította őket. Fontos tudniuk a pácienseknek, hogy 2020. január 1-től nem utasíthatja őket senki arra, hogy mely szolgáltatót vegyék igénybe. A páciensek önként választhatnak a betegszállítást végző cégek közül és az orvos köteles átadni nekik a betegszállításra vonatkozó kérvényt. Egy pácienst se kötelezhet az orvos arra, hogy alacsony minőségű mentőautókkal utazzon csak azért, mert az orvosnak valamiféle megegyezése van bizonyos szolgáltatóval, hogy jutalékot kapjon a páciensek után. A páciensek döntése és biztonsága elsődlegesnek kell, hogy legyen“ – jelentette ki Rastislav Krcho, a ZaMED Komárno igazgatója.  

(PR)