Mix 2020. 01. 30.

Problémát jelent az orvoshoz való eljutás? A komáromi MEDCom Kft. immáron 17 éve a betegszállítás megbízható partnere

Bármennyire is igyekszünk a lehető leginkább odafigyelve óvni egészségünket, időről időre elkerülhetetlenné válik, hogy meglátogassuk házi-, vagy szakorvosunkat. Mi a teendő azonban akkor, ha valami oknál fogva már az orvoshoz való eljutás is gondot okoz számunkra? A szakmabeliek szerint az első és legfontosabb dolog, hogy legyünk tisztában a betegszállítással kapcsolatos lehetőségekkel, és szükség esetén merjünk is élni vele. 

Ehhez országszerte több tucatnyi társaság nyújt segítséget, a komáromiak azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy városukban található Szlovákia egyik legnagyobb betegszállítással foglalkozó vállalkozása. A komáromi székhelyű MEDCom s.r.o. 18 évvel ezelőtt, 2002-ben alakult. Jelenleg is családi vállalkozásként működik. Habár 2018-tól immáron a komáromi gyermekorvosi ügyelet üzemeltetése is hozzájuk tartozik, valamint körzeti orvosi rendelőt is működtetnek, tevékenységük legnagyobb részét továbbra is a betegszállítás teszi ki, melyet elsősorban a Komáromi, az Érsekújvári és Vágsellyei járás területén végzik, összesen 27 mentővel. 

De pontosan mit is foglal magába a betegszállítás, hogy zajlik és hogy vehetjük igénybe? 

A január 1-jén életbe lépő törvénynek köszönhetően a betegszállítás “visszakerült” az egészségügybe, miután egészségügyi ellátásként határozza meg a betegek szállítását. Ez főleg jogi téren jelent változást, de a gyakorlatra is hatással van: “Az új törvénnyel változott a mentőautók felszereltsége, melynek köszönhetően az eddiginél is színvonalasabb ellátást tudunk biztosítani. A betegszállítás otthon és egészségügyi intézmény, illetve egészségügyi intézmények között történő szállítást foglal magába olyan betegeknél, akik rászorulnak a szállításra, ám állapotuk nem igényli a gyorsmentő szolgáltatást. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az orvos bírálja el, hogy ki jogosult arra, hogy mentővel szállítsák” – mondta el Ing. Banai-Tóth Lívia, a MEDCom tulajdonosa. 

Páciensként azonban érdemes észben tartanunk a szolgáltatás lehetőségét és igény esetén bátran kérjük is orvosunktól. Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy biztosítónk ne fedezné a szállítást, hiszen a MEDCom a járásban egyedüliként mind a 3 egészségügyi biztosítóval szerződésben áll. A szállítás intézését kérhetjük akár orvosunktól is a kérvény kiállítása után, de ha saját kezünkbe vennénk sorsunk, pár egyszerű lépésben magunk is bejelentkezhetünk a betegszállítóhoz: 

“Diszpécser szolgálatunk nagyszerű elérhetőséggel rendelkezik, talán a város legjobb részén, a kórház legelső épületében található. Ide személyesen is be lehet hozni a kérvényt, emellett telefonon is állunk a páciens rendelkezésére a nap 24 órájában. Ebben az esetben elég pár adatot bediktálni, a kitöltött kérvényt pedig csak a szolgáltatás igénybevételekor kell átadni” – tette hozzá a MEDCom ügyvezetője, Farkas Attila.  

A beérkezett papírok és hívások alapján ezt követően kerül összeállításra a menetrend. “A teljes program mindig csak előző nap délig válik véglegessé, mivel tervezett betegszállítást bonyolítunk. Ezután közöljük telefonon a páciensekkel a mentő érkezésének pontos időpontját, amely aztán ajtótól ajtóig viszi a pácienst, majd a vizsgálat után hazáig szállítja őt. Valamennyi mentőnket GPS rendszerrel figyeljük. Összesen 27 mentővel és 32 sofőrrel tevékenykedünk, elsősorban a Komáromi, az Érsekújvári és Vágsellyei járásban. Mivel azonban a működési engedélyünk egész Szlovákiára szól, így napi szinten visszük pácienseinket Pozsonyba és egyéb országos intézetekbe is. A tavalyi évben összesen 62 864 betegszállítást hajtottunk végre, ami egy kiemelkedő számnak számít. Büszkék vagyunk rá, hogy a 17 éves munkánk alatt semmilyen komoly problémánk nem volt, talán ennek is köszönhetjük azt, hogy magas kategóriájú szerződést kötöttek velünk az egészségügyi biztosítók – mondta el végezetül Farkas Attila. 

Ha tehát Önnek, családtagjának vagy ismerősének problémát jelent az orvoshoz, vagy egészségügyi intézménybe való eljutás, bátran kérje a betegszállítás szolgáltatást. A betegszállítással kapcsolatos további információkért kérdezze kezelő- vagy háziorvosát, vagy érdeklődjön személyesen a MEDCom-nál Komáromban, a Megyercsi utca 27A szám alatt, illetve hívja és mentse el telefonjába a 035/7704 000-as földi, vagy a +421 915 745 486-os mobilszámot.