Kultúra 2017. 11. 27.

Őszi találkozás

Nemrég a fenti címen a Monostori erőd Dunai bástyájában nyílt meg a pozsonyi születésű, de Ausztriában élő Csukás-Varga Edit festőművész akvarell kiállítása. A tárlatot Ballun Viktória festőművész nyitotta meg. 

Sokan azt gondolják, hogy az akvarell egyszerű technika, hiszen az iskolában a leggyakrabban a vízfestéket használtuk. Az akvarell azonban precíz gondolkodást és pontos kezet igényel, mert minden ecsetvonás ott marad a képen, eltüntetni már nem lehet. Csukás-Varga Edit színvilága igen érzékeny, festményein csupán 3-4 színnel dolgozik, amire csak az igazán nagy művészek képesek. Gyakran látunk havat a képein, ezt szintén nagyon nehéz akvarellen ábrázolni” – mondta Ballun Viktória festőművész, aki hozzátette, az alkotó képei megállásra, csendre késztetnek bennünket. Hangulatuk melankolikus, filozofikus, így az önvizsgálatra is lehetőségünk nyílik.

Csukás-Varga Edit bevallotta, a Monostori erőd adta tér óriási perspektívákat nyitott meg előtte. A képek december 18-ig tekinthetőek meg az erőd nyitva tartási idejében.

Képgaléria: