Kultúra Dél-komárom 2023. 07. 17.

Új, történelmi tárlat nyílik Dél-Komáromban

Július 22-től látogatható a nemrég átadott dél-komáromi Brigetio Öröksége Látogatóközpontban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Kossuth Lajos elfogyott regimentje – a 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története” című időszaki kiállítása.

A pesti közgyűlés 1869-ben határozta el, hogy az 1848-as rokkant honvédek időskori ellátására kaszárnya épüljön. Erre a célra telket biztosított Ferencváros külső határához közel, a Soroksári út „végén” (az akkori 62., a mai 114. szám alatt). Az építkezés megvalósítására országos gyűjtés indult, amelyre Kossuth emigrációjából ezer forintot küldött, de – a szabadságharcot leverő – Ferenc József is adományozott ötezer forintot. 1869 augusztusától 1871 májusáig 87 115 forint gyűlt össze, de az adományok a továbbiakban is folyamatosan érkeztek.

A neoreneszánsz stílusú Honvédmenház épületét Lechner Ödön, első munkái között, 1871-ben tervezte. Az alapkövet 1871 októberében helyezték el, az építkezés 1872 nyarára befejeződött, az ünnepélyes avatást szeptember 29-én, a pákozdi-sukorói győztes csata évfordulóján tartották. Ekkor kezdődött a beköltözés is.

Idővel az adományok megcsappantak, ezért 1882-ben állami kezelésbe került az intézmény. Az egykori honvédek korosodása miatt megnőtt igények kielégítésére 1899-1900-ban bővítették az épületet. A lakók közül az utolsó tiszt 1927-ben, az utolsó honvéd 1928-ban hunyt el. Az épület a II. világháborúban elpusztult.

A kiállítás augusztus 27-ig látogatható.Dél-Komárom új múzeuma az idei Komáromi Napok alatt nyitotta meg kapuit.

A látogatóközpont fő attrakciója a földszinten kialakított, Brigetio öröksége című állandó régészeti kiállítás, amely interaktív formában mutatja be az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Komáromi Klapka György Múzeum együttműködésében 1992 óta zajló brigetiói feltárások legjelentősebb leleteit és a tudományos munka eredményeit.

Az intézmény a kiállítások mellett helyet ad az ELTE Ókori Régészeti Tanszék gyakorlati oktatóközpontjának, ahol az egyetemi hallgatók szakmai kurzusokon vehetnek részt. A kiállításba kihelyezett információkat QR-kódos, négynyelvű multimédia vezető egészíti ki, valamint egy virtuálisvalóság-játék, amely egy római városba kalauzolja a látogatókat. Az épületben kisebb állandó kiállítások mutatják be Klapka György hőstettét és a Komáromi M. Kir. Állami Méntelep Osztály történetét, amelynek egykori épületében a múzeum helyet kapott.

A látogatóközpont tetőterében látványraktárt alakítottak ki, amely a régészeti leletanyagon keresztül az őskortól kezdve mutatja be a város történetét. A látványraktár oktatótér is, ahol az egyetemi hallgatók régészeti anyagismeret kurzusait és múzeumpedagógiai foglalkozásokat, múzeumi órákat tarthatnak.