Kultúra 2014. 03. 26.

Óvóbácsinak tanul Veko, az ígéretes komáromi rapper

„Nem szeretem az erőszakot, kifejezetten gyűlölöm az agresszív embereket”.

Vekoval, alias Holocsy Viktorral délután 2 órára beszéltünk meg találkozót. Pár perccel a megbeszélt idő előtt kopogtak az ajtón, és belépett egy jó modorú, szimpatikus fiatalember. Őszintén szólva, másként képzeltem el egy rappert. Milyen is ő valójában?

Veko a művészneved. Van története a névnek, vagy jelent is valamit?
Igazából nem szeretem a művésznév kifejezést. Tízéves koromban az unokatestvérem nevezett el így, aki egy poén során vektort akart mondani, de valahogy veko jött ki neki. Meghallotta ezt az egyik barátom, és elkezdett Vekonak hívni. A név rajtam maradt és sokan már nem is tudják, hogy Viktornak hívnak. Annyira a sajátommá vált, hogy a személyimbe is bele kéne íratni.

Zenész, rapper és mi vagy még?
Inkább csak rapper. Nem tartom magam zenésznek, mert az szerintem ennél sokkal több, komolyabb történet. Igazából pincér, szakács és bármixer, de leginkább egyetemista vagyok. A Selye János Egyetem óvópedagógia szakán végzem a III. évfolyamot. Most leszek majd bakalár, de szeretném folytatni a tanulmányaimat és teljes pedagógiai képesítést szerezni. Lehet, hogy sokakat meglep, de én szeretem a rapet és a pedagógiát is.

Csak az a zenész, aki tanulta is a zenét?
Valamilyen módon igen, mert a kettő összefügg. Én nem tanultam zenét, így csak rapperként zenélek.

Egy rappernek született tehetségnek kell lennie?
Igen, mindenféleképpen, egy bizonyos szinten muszáj. Adottságok és képességek itt is elengedhetetlenek, melyeket iskolában nem tanítanak.

veko 33

Nem adom“ című videokliped színvonala minden téren messze meghaladja az amatőr szintet. Lesz folytatás?
Természetesen. Az utóbbi hetekben sok minden történt körülöttem. Már elkészült legújabb video- klipem dalának stúdiófelvétele Budapesten. A Való Világból ismert Béci is meghallgatta a felvételt, és együttműködést ajánlott fel az újonnan – Guns of Destiny (ford. Végzet fegyverei) néven – alakuló csapatában, és tehetséges fiatal előadók bemutatásával is foglalkoznának. „Feljebb és feljebb“ című új klipem megjelenése májusra várható.

A rap fiatal zenei ágazat, és te is fiatal vagy. A rap talált rád vagy fordítva?
Kölcsönös a szerelem. Gyerekkorom óta rapzenét hallgatok. Amióta az eszemet tudom, mellettem mindig a rap bömbölt a rádióban. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ezt nem csak hallgatni, de csinálni is tudom.

A rapben lényeges a szövegmondás, de még inkább a szövegek tartalma. Te írod őket?
Természetesen én írom mindet. Érdekes, de amikor a szövegeket fogalmazom, hosszasan nem gondolkodom. Nem töröm a fejem, hogy mit is írjak. Jön a pillanat, amikor elfog az ihlet, fogom a papírt és a tollat,s utána csak rovom a sorokat.

Diktafonba mondani nem lenne egyszerűbb?
Nem. Számomra a papírnak és a tollnak varázsa van. Ebből nem engedek!

A zenéket is te szerzed?
Ebben már nem vagyok otthon. Sokat segít Csonka Andreas, akinek már az első, „Reflektorfényben“ című videoklipjében is szerepeltem, és segítettem is ezt a számot megírni.

Hogy áll össze egy számod?
A kész szöveget elviszem egy zenei producerhez, akinek elmagyarázom az elképzelésemet.
Ő ennek alapján szerzi a zenét. Így készült a „Feljebb és feljebb“ című számom is Budapesten. Andreasszal megkerestük Burai Krisztiánt, aki már az Eurovízióra is írt dalokat ismert előadóknak. Ők már régebbről ismerték egymást,s nekem öröm volt nézni az összhangot, ahogy megalkották új dalom zenéjét. Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok együtt.

Tehát a jövőben budapesti stúdiókkal szeretnél együttműködni?
Nem feltétlenül. Hogy ez eddig így alakult, azt az ismeretségeimnek köszönhetem. Ebben a szakmában oda kell menni, ahol minőséget lehet produkálni, és persze ahová hívnak. Ahogyan ismertebbé válsz, úgy bővülnek majd a határok.

„Nem adom“ című klipedet itthon forgattátok a hajógyárban.
Jó érzés, hogy az első klipemet Komáromban készíthettem. Emmer Peti stúdiójában vettük fel a zenei anyagot, és a számban hallható gitárbetét is az ő nevéhez fűződik. A videoklip helyszíni felvételeit a komáromi MB Move forgatócsapata készítette. Alexander Sárközi barátom mindenben támogatott. Sokat köszönhetek nekik. Szeretnék még többet együtt dolgozni velük!

Klipjeid és számaid forgalmazását hogyan tervezed?
Egyelőre csak a youtube-on. De a „csak“ szócska itt nem hátrányt jelent, manapság ez a legegyszerűbb és legnépszerűbb terjesztési forma. A TV-k és rádiók már csak amolyan presztízst jelentenek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szeretnék szerepelni bennük…

A rapperek a köztudatban mint kemény fiúk ismertek. A klipedben te is annak látszol. Milyen vagy valójában?
Bár a klipben keményen bunyózunk az aranyosi Molnár Viktor barátommal, ennek ellenére nagyon jó viszonyban vagyunk. A civil életben kifejezetten gyűlölöm az agresszív embereket. Elutasítom az erőszakot, mert sehova sem vezet.

A kemény külsőt tisztáztuk. De mit rejt az érzékeny belső? Hogy állsz például a romantikával, vagy az otthoni mosogatással?
A mosogatással nincs problémám. Megfogom a tányért és elmosom. Ennyi. A romantika az már más fán terem. Nem vagyok romantikus alkat, a gyertyafény és a rózsacsokor nem az én műfajom. Az udvarlásban is inkább a gyakorlatiasságot kedvelem, de a nőket tisztelem, becsülöm és szeretem. Van barátnőm,akivel jól megvagyunk, ha nem is lakunk együtt.

Mi egy párkapcsolat lényege? Vannak elvárásaid a másik féllel szemben?
Őszintén szólva, nem szoktam ezen gondolkodni. Nincsenek különleges elvárásaim. Talán csak annyi, hogy egy nőben legyen tartás, legyen mindig nő. Ha van egy lány, akivel jól érzem magam, és működik a kölcsönös szimpátia, akkor hagyom magam sodródni az eseményekkel.

Romantikus esküvő utáni házasélet, vagy élettársi kapcsolat. Melyik áll hozzád közelebb?
Nem szeretnék most összehasonlításokba bonyolódni. A romantikus esküvő még nagyon távol áll tőlem. Inkább kezdeném a másikkal. Ha egy lánnyal jól megvagyok, nem lényeges, van-e papír meg ceremónia, a fő, hogy szeressük egymást. Nem vagyok azonban az esküvők ellensége sem, még ha rólam van is szó, mert soha nem mondom semmire, hogy soha.

veko 22

Családalapítás, gyerekek, gyereknevelés, mit mondanak neked?
Őszintén mondom, még soha nem gondolkodtam rajta. Lehet, hogy ez probléma, mert 25 éves korban kellene már filóznom a dolgok felett, de még nem tettem. Nincs rá más mentségem, talán még nem nőttem fel eléggé. De gyereket egyszer majd mindenképpen szeretnék.

Mivel szereted eltölteni a szabadidődet?
Kevés szabadidőmben leginkább FIFÁ-zom, a playstation nem bír kiesni a kezemből. Szeretek még sportolni, tornázom, gyúrok. Zenét hallgatok (rapet), fent vagyok a hálón, elfoglalom magam. Így történt nemrég, hogy látom a facebookon, hogy egy barátom sörpárbajra hívott ki. A lényege: exre meginni egy nagy sört, videóra venni, feltenni a hálóra, mindezt 24 óra alatt. Akinek ez nem sikerül, az vesztesként egy tálca sörrel jön a másiknak. Jelenleg már ketten is tartoznak nekem sörökkel.

Színes egyéniség vagy. Gondolom, a móka sem kerül el messzire…
Én sem őt. Nem vagyok semmi jónak elrontója. A „Nem adom” klipem forgatásakor Viktor barátommal megbeszéltük, hogy élethűre vesszük a bunyót. Mivel a barátom súlyban és magasságban is jóval előttem jár, hát a földre nem az ökle szele vitt le. Jó félórát kellett utána pihennem, míg összeszedtem magam.

Hogy tervezed a folytatást?
A zenében szeretnék továbblépni. A magam pályáját akarom egyengetni. A tervem az, hogy minden hónapban megjelenek egy új számmal, és videoklipekkel is gyakrabban állok a közönség elé.
A forgalmazást pedig majd megoldja az internet.

(pt, fotók: Marko Krisztián)