Mix 2022. 12. 07.

Pakisztáni kalandjairól mesél a világjáró dél-komáromi bringás

December 9-én, azaz pénteken 17 órától a Mozaik Könyvesbolt és Kávézó vendége lesz Zicho Viktor extrém kerékpáros, aki ezúttal legutóbbi ázsiai útjáról tart élménybeszámolót.

– 2018-ban egy radikális döntést hoztam az életemben, mely során a kalandot helyeztem előtérbe, és innentől kezdve az álmaim valóra váltásán dolgozom úgy, hogy abból fenntartható módon minél többet adhassak másoknak. Fenntartható módon, vagyis környezeti, társadalmi és gazdasági szinten is fenntartható módon igyekszem ezt tenni. Meglátásom szerint akkor van igazán értelme a különleges teljesítményeknek, kiemelkedő expedícióknak, hogyha azzal tudunk másokat inspirálni, vagy adhatunk valami hasznosat a társadalomnak. Az expedícióimat úgy viszem végig, hogy a fenntarthatóság, az energiatudatosság és az ökoturizmus hirdetését tüzöm ki célul. Számomra nem egy adott pont elérése, egy útvonal végig járása vagy egy adott hegy megmászása a cél. Ezek csak eszközök – olvasható Zicho Viktor jaratlanutakon blogján.

A Kilimandzsáró meghódítása után legutóbb Európa legészakibb pontját vette célba, majd Pakisztán következett. Ez utóbbi expedíciójának viszontagságairól tudhatunk meg majd többet a pénteki találkozón.

– Az idei egyébként egy teljes Himalája-út volt tervezve, de ez Kína covid-zárlata miatt nem jött össze. Ezért kerestem egy olyan országot, ahol nagyon hasonló körülmények között kerékpározhatok, így esett a választásom Pakisztánra. A terv az volt, hogy 6000 méter fölé kerékpározok, de sajnos ennek mintegy harmada sikerült csak. A túrát egyrészt bürokratikus okok, másrészt egy hatalmas áradás miatt kellett átszerveznem, lerövidítenem. A pénteki vetített képes, videós beszámoló alatt ennek ellenére, illetve ezzel együtt is számos izgalmas sztorit igyekszem majd megosztani a hallgatósággal, és persze beszélek a fentarthatóság fontosságáról is. Itt jegyzem meg, hogy Pakisztánban is elsősorban a természeti táj fogott meg – tudtuk meg az extrém kerékpárostól.

Viktor jövőre az Alpok teljes vonalának átkerékpározására, míg 2024-ben a Himalája meghódítására készül.