Mix Dél-komárom 2021. 10. 18.

Zichó Viktor bringával hódította meg Afrika csúcsát

A dél-komáromi világjáró olyat tette, amilyet még senki más a világon. Kerékpárjával hódította meg a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsát – írja a kemma.hu.

Nem akármilyen expedícióba vágott bele Zichó Viktor október 5-én. A cél nem volt más, mint a Kilimandzsáró csúcsáig eljutni kerékpárral. A dél-komáromi felfedező útját a Kalifa közösségi oldalán sokan nyomon követhették. A Kalifa legutóbbi bejegyzésében arról ír, hogy Viktornak sikerült a hihetetlen küldetés: Mombasából, az Indiai-óceán partjától indult el két keréken a Kilimandzsáró felé. Mintegy nyolc nap alatt 350 kilométert és közel 7500 méter szintemelkedést leküzdve ért fel a csúcsra.

Zichó Viktor expedíciójának szimbolikus célja volt a híres magyar Afrika-kutató, vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. A 350 kilométeres út során több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt is érintett, a csúcson pedig elhelyezett egy nemzeti színű szalagot a kiváló magyar vadász-író emlékére.

Az expedíció különlegessége, hogy az extrém sportoló a teljes utat saját erőből, motorizált járművek segítsége nélkül teljesítette és mintegy 4700 méterig haladt két keréken, innen saját erőből cipelte fel kerékpárját a csúcsig, majd 5895 méteres magasságból legurult a hegy lábáig. A kalandor mögött mozgalmas napok állnak.

Magyar részről elsőként teljesítette Viktor ezt az útvonalat két keréken, de világszinten is egyedi a teljesítménye. A fiatal felfedező október 15-én repült vissza Magyarországra. Sokat azonban nem pihen, már készül is újabb kalandjára, meghódítani Európa legészakibb pontját.