Kultúra 2017. 09. 11.

Pályázati pénznek köszönhetően bővül az izsai múzeum

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében Izsa község és a magyarországi Almásfüzitő közösen 1,7 millió euró támogatást nyert. A pályázatnak köszönhetőn mindkét helyen bővítik a római kori emlékeket bemutató létesítményeket.

Izsa 850 ezer eurót használhat fel az összegből, Almásfüzitő pedig 520 ezer eurót. Ehhez Magyarország és Szlovákia a költségvetés 10-10 százalékával, az önkormányzatok pedig 5-5 százalékkal járulnak hozzá.

Izsán a falu két végén egy-egy korhű őrtornyot emelnek. Emellett kibővítik a már meglévő  római kori és néprajzi múzeumot. Az épület hátsó részéhez egy kézműves műhelyt építenek, ahol be tudják majd mutatni, hogyan éltek és alkottak a rómaiak. A két épület – a műhely és a múzeum – szervesen kapcsolódik majd egymáshoz

A 2013-ban átadott izsai római kori és néprajzi múzeum megalakulása szintén az Almásfüzitővel végzett szoros együttműködésnek köszönhető. A múzeumban helyi különlegességeket, az ásatások helyszínén talált tárgyakat, illetve azoknak másolatait tekinthetjük meg.  Az épületben nyaranta gyerektáborokat, római táborokat is rendeznek.

Almásfüzitőn a valaha volt római erőd másolatát építik, bővítik folyamatosan. A mostani pályázatnak köszönhetően az erőd északi részét fejezik majd be. Belül egy interaktív bemutatóteret, látványkonyhát, négy korhű lakóházat, továbbá egy fűzfalabirintust és játszóteret is emelnek.

Forrás: Felvidék.ma