Város 2015. 08. 11.

Panelkertészek – „Engem érdekel hogy néz ki a környezetem.”

Szép családi ház szép kerttel jár. De vajon mi a helyzet a panelházban lakó emberekkel? A balkonon kívül nekik is van egy falatnyi udvaruk, amivel ha törődnek, máris kellemesebbé teszi a betonrengeteget. A közös kis kert minden lakóé egy kicsit. Ugyan nem olyan nagyok, de annál szebbek lehetnek egy kis odafigyeléssel. Gondosan vágott bokrok, pár gyönyörű, illatozó virág. Lefotóztunk néhány komáromi panelkerteket, ahol a lakók foglalkoznak kis udvarukkal, gondozzák és rendben tartják bejáratuk előtti zöld övezetet. A végeredmény tiszteletre méltó!

– Nincs levegőm, sem elég terem a lakásban – mondja egy komáromi panelkertész. – Családi házban, falun nőttem fel, nem tudom elképzelni az életem friss levegő, kapirgálás, virágok nélkül. Szeretettel nevelgetem növénykéimet a panel előtt. Számomra ez jelenti a kikapcsolódást, ebben hobbiban kiélhetem a kreativitásomat is. Egyben jó érzéssel tölt el, hogy lakókörzetem rendezett. Hihetetlenül jól esik, amikor a többi lakó velem együtt örül a munkám eredményének, amikor mások is megdícsérik, milyen szép kis kertet hoztam létre.


Mások a balkonon élik ki kertészkedés iránti szenvedélyüket. Csodálatos mini-kerteket lehet létrehozni ilyen apró helyen is! Ibolya Tímea és párja mindentermő balkonja bizonyítja, hogy a hetedik emeleten is lehet növényeket gondozni. Mindketten a botanika szerelmesei, így rengeteg növényt tartanak lakásukban. Jukka, banánfa, orchidea, bonsai, zámia a benti részleget díszitik. De mi a helyzet a lakáson kívül?


„Akinek nem adatott meg a lehetőség, hogy egy kerttel ellátott házban lakjon, ám odáig van a növényekért és a kertészkedésért, nem marad más, mint a balkonkertészet – mondja Timi. – Egy szép erkély tele növényekkel nem csak a lelket simogatja, de a szemnek is gyönyörködtető. Sokan csak virágokkal díszítik balkonjaikat, de akadnak olyanok is, akik előszeretettel termesztenek fűszernövényeket, de akár paprikát, paradicsomot vagy epret is. Nálunk inkább a párom hobbija a kertészkedés, virágokkal való törődés, így többnyire ő ülteti tele az erkélyt növényekkel, főként olyanokkal, amit saját kezűleg nevel magról. Otthonunkban megtalálhatóak a tipikus balkon virágok, például az árvácska, de ezen kívül termesztünk függő epret, sőt vannak nem egészen tipikus citrusféléink is: citrom, narancs, mandarin, mangó, avokádó. Ezek között akad üzletben vásárolt példány is, de a legtöbb magról ültetett! Hozzáértő gondozással hamar utolérhetik az üzletben vett társaikat a növekedésben. Reméljük egyszer a sok törődés szó szerint is meghozza számunkra a gyümölcsét.”

-Milány Kincső-