Turizmus Dél-komárom 2023. 07. 06.

Pénteken is, szombaton is megkóstolhatjuk a komáromi Jókai palacsintát!

A Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft. két éve indította el a közösségi médiában futó KomGasztro című sorozatot. Az első évadban Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda, a Tourinform Iroda vezetője járták és kóstolták végig Dél-Komárom éttermeit.

A második évadban utolsó adásban Szilárd elkészítette a délkomáromi főzőtársak által ajánlott ételt, a legújabb streetfood trendnek megfelelő Jókai palacsintát, azaz a Jókai bablevest leves nélkül, mellyel Komárom, – Jókai Mór szülővárosa-, az írófejedelem kedvenc ételét alkotta újra.

– A Jókai palacsintát azóta több alkalommal is megkóstolhatták a komáromiak és a hozzánk érkező turisták – mondta Radics Gábor, a városmarketing Kft. ügyvezetője.  – Így találkozhattunk már vele a Komáromi Napokon, az ErődFeszten, néhány hete a Food Truck Show alkalmával, az előttünk álló hétvégén pedig két helyszínen és időpontban is kínáljuk, így pénteken 16 órától a Jókai ligetben, az Év Fagylaltja versenyen, míg szombaton 12 órától a Brigetio Gyógyfürdőben ízlelheti meg a nagyközönség – tette hozzá Radics Gábor.

A cél, hogy minél többen ismerjék meg az ételt, hogy helyi éttermek is felvegyék azt kínálatukba, így idővel ikonikus komáromi fogássá válhat majd a palacsinta, melyre családi napok, fesztiválok épülhetnek, ezzel is öregbítve Komárom hírnevét.

Érdekesség, hogy több városi legenda is fűződik a Jókai bableveshez. A legvalószínűbb az, hogy Jókai felesége Laborfalvi Róza, többször is főzött bablevest malackörömmel. Az író halála után a Magyarországon megjelenő szakácskönyvek azonban még nem említik a Jókai bablevest. Az anekdoták szerint Gundel Károlynak az 1934-ben megjelent szakácskönyvében már létezik egy hasonló étel, de ott sem nevezik még Jókai bablevesnek. 1980-ban Gundel fiai, Ferenc és Imre újra kiadták a méltán híres szakácskönyvet, melyben már, kiváló marketingfogásként Jókai bablevesként jelenik meg a népszerű egytálétel. Közel 100 év távlatában sokat változott a fogás, sokat finomodott a receptúra.