Kultúra 2022. 06. 15.

Pörgés forgás hajnalig

Az I. Csoóri Sándor Fesztivál megmozgatott kicsit, nagyot, időset, fiatalt, kezdőt, tapasztaltat, egycopfost, kétcopfost, kontyosat, kalaposat, mezőségi, zoboralji, kéméndi, marosmenti, vagy épp gömöri népviseletet viselőt.

Felvonulással, közös énekszóval és táncoló tömeggel telt meg Komárom városa szombaton. A Klapka-téren voltak spontán táncbemutatók és táncoktatás is. Délután a Városi Művelődési Központ mellé helyeződött át a színes közösség, este pedig táncháztól volt hangos a Borozó.

A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete a Martin György Népművészeti Szövetség megbízásából szervezte meg a nagyszabású eseményt – és a szervezők elégedettek is voltak a részvétellel. 16 együttes, 340 szereplővel vett részt a komáromi rendezvényen, Pozsonytól Ipolyságig, beleértve mind az együtteseket, mind a zenekarokat. A Szőttestől a Sendergőig, többek közt Somorja, Dunaszerdahely, Jóka, Zselíz is képviseltették magukat – nagy öröm volt a helyi szervezőknek, hogy a fesztiválon nem csak Táncfórum tag együttesek vettek részt.

Mind a 30 helyszín tartotta az előre közösen kitalált programot. A mise, a közös tánc és ének, a versmondás, a felvonulás mind az együttes programok részét képezték. Emellett remek koncertek is színesítették a fesztivált.”

Gálik Gábor főszervező

A révkomáromi helyszín mellett a Felvidéken még Nagyidán szerveztek Csoóri Sándor Fesztivált. A keleti végeken a helyi regionális szervezet, a Keleti Erő vállalta a szervezést.

A Csoóri Sándor Program 2017-től támogatja a népművészeti közösségek munkáját – eddig mintegy 17,5 milliárd forintos támogatás keretében. Az egész Kárpát-medencében látványos fellendülést hozva a hagyományőrző-népművészeti élet számára.

30 helyszínen, azonos időpontban, Körmendtől Csíkszeredáig a fesztivál 10 ezer néptáncosától zengett megannyi helyszín. Íme a legszebb pillanatok gyűjteménye.

Fotók: Csicsmann pictures

Fotók: Ďumbier Izabella

(Milány Kincső – MKey)