Oktatás 2023. 10. 20.

Pozsonyi egyetemi börzén a selye gimisek

Továbbtanulási gyorstalpalón a Selye János Gimnázium IV.C osztálya

2023. október 12-én a IV.C osztály ellátogatott Pozsonyba. Exkurziónk apropója a Gaudeamus egyetemi börze volt, amely főleg harmadikos és negyedikes gimnazisták számára aktuális, ezért választottuk ezt úticélunknak.

A kiállításon szlovákiai és nemzetközi egyetemek, szervezetek jelentek meg. Bemutatták tanszékeiket, valamint az általuk működtetett szakokat. Rengeteg ügynökséggel is találkozhattunk, akik segítséget nyújthatnak azoknak, akik külföldön szeretnének tanulni. A legtöbb szlovákiai egyetem jelen volt a börzén, de láthattuk a brünni Masaryk Egyetem és a prágai Károly Egyetem képviselőit is. Ami nagyon hasznos volt, hogy az iskolák egy-egy tanszékénél tanárokkal és diákokkal is beszélgethettünk az akadémiai és diákéletről, de akár a felvételi folyamatról, követelményekről is. Minden órában előadásokat hallgathattunk meg, például a Komenský Egyetem szakjainak általános összegzését. Bízom benne, hogy a kiállításon mindenki hasznos dolgokat tudott meg a továbbtanulásról, és az általa kiválasztott egyetemekről.

A börze után megebédeltünk egy bevásárlóközpontban, és eltöltöttünk itt pár órát. A délután folyamán tömegközlekedéssel elmentünk Pozsony óvárosába, ahol mindenki eldönthette, mit szeretne megtekinteni. Páran ellátogattak a várba, néhányan a történelmi városrész kis utcáit fedezték fel, valaki pedig egy-egy hangulatos kávézóban töltötte el idejét. Hat óra körül vonatra szálltunk, és a hosszú, de élményekkel teli nap után végül elindultunk hazafelé.

Én nagyon jól éreztem magam ezen a kellemes őszi napon, sok fontos információt tudtam meg a kiállításon, és különösen nagy élmény volt az óvárosban töltött pár óra, ahol ezelőtt még sosem jártam. Köszönjük osztályfőnökünknek Hevesi Petruf Alenának és az igazgatóságnak, hogy lehetővé tették számunkra ezt az utat.

Juhász Luca, IV.C