Mix 2017. 10. 04.

Rakottyás- majoron tartotta XXVIII. Hallgatói Parlamentjét a Diákhálózat

A hétvége folyamán tartotta meg XXVIII. Hallgatói Parlamentjének őszi rendes ülését a Diákhálózat. A gyűlésen ünnepélyes tisztújításra is sor került.

Szeptember 29. és október 1 között került sor a szlovákiai magyar egyetemistákat és fiatalokat tömörítő szervezet, a Diákhálózat Hallgatói Parlamentjének XXVIII. rendes ülésére.  A felsőoktatásban tanuló diákok érdekvédelmével, oktatásával és kulturális életével foglalkozó Diákhálózat aktivistái a Nemesócsa melletti Rakottyás-majoron gyűltek össze, hogy megvitassák az elmúlt fél év történéseit a szervezet működésének szempontjából.

Szeptember 29-én Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke ünnepélyesen köszöntötte a tagszervezetek és az elnökség képviselőit. A délután folyamán napirendre kerültek a magyaroszági és a felvidéki oktatásügy problémái, valamint az új ukrán oktatási törvény is. A felvidéki Diákhálózat (DH), a romániai Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) a külhoni magyar egyetemisták országos szervezeteivel egy közös nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyben kifejezték tiltakozásukat azon ukrán oktatásügyi reform ellen, amely a középiskolákban és felsőoktatási intézményekben folyó oktatást kizárólag ukrán nyelven teszi lehetővé.

Október 1-jén, szombaton ünnepélyes tisztújításra is sor került, amely a teljes elnökséget érintette. Kotiers Rózának, a Diákhálózat elnökének hivatalosan is lejárt a mandátuma, azonban a tagszervezetek képviselői ismét bizalmat szavaztak neki. A tisztújítás során leköszönt Dobai Szabolcs (belügyes alelnök), Tomovič Miriam (oktatásügyi referens), valamint Cseh Andrea (ellenőr). A leköszönő elnökségi tagok helyére új személyeket választottak a közgyűlés résztvevői. A belügyes alelnöki posztot Szabó Ádám (Jedlik Ányos Diákkör) vette át, oktatásügyi referensként a jövőben Erdélyi Ágnes (Ady Endre Diákkör) tevékenykedik majd. Az Alma Mater főszerkesztői pozícióját pedig Izsák Gergely tölti majd be. Az ellenőri pozíciót a komáromi Jókai Mór Diákklub elnöke, Nagy Csaba vette át.

A hétvége folyamán az elnökség, illetve a programkoordinátorok beszámoltak féléves munkájukról és a jövőre vonatkozó terveikről. A szervezet összeállította programtervét, a tagszervezetek pedig beszámolót tartottak az elmúlt időszak eseményeiről.

(Radics Rudolf nyomán)