Kultúra 2018. 06. 06.

„Remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége!”

Nem is titkolja, hogy focirajongó. Szép gólokat vár a csapatoktól: szabálytalankodás kizárva! Bajkai Csengel Mónika örül az új és a visszatérő csoportoknak, a fesztivál kiváló anyagi támogatottságának. Elmondja, hogy szerinte a Slam Poetrynek megvan a maga helye és feladata. Végül Soóky László friss darabjainak bemutatóiról is mesél.

Az 55. Jókai Napok alatt kezdődő oroszországi foci-vb is adja a ziccert: 11 színjátszó csoport érkezik Komáromba június 12. és 17. között. Ez a felvidéki amatőr színjátszó válogatott mutatja be előadásait a szakmai zsűri: Culka Ottó színész, Hizsnyan Géza színikritikus, Michač Gábor díszlettervező, Németh Ervin drámapedagógus, Perényi Balázs rendező, valamint Varga Emese szakmai koordinátor előtt.

Válogatott tizenegyes keret, de remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége; büntetőket, bízom benne, hogy nem osztanak majd, ha már a foci-vb a beszélgetésünk felütése. Oroszországban se legyenek, itt sem legyenek büntetők, nem szeretem a büntetőkkel véget érő meccseket. Olyan focirajongó vagyok, aki egyáltalán nem kedveli a büntetőrúgásokat. Indokolt esetben természetesen muszáj, de végtelenül igazságtalannak tartom, ha ezen múlik a győzelem. Bízom benne, hogy a zsűri sem így fog ítélkezni.

Nyolc-három a diák- és felnőttszínjátszó-csoportok aránya.

Az már egy nagyon jó meccs, ha ilyen sok gól születik! Amúgy tizenkét csoport lett volna, de a rozsnyóiak az utolsó pillanatban visszaléptek. Vannak megint újoncok. A SzondySokk Ipolyságról, a Szondy György Gimnáziumból. N. Tóth Anikóék hoztak létre egy diákszínjátszó csoportot arra a gyermekcsoportra építve, amely hosszú ideje a Duna Menti Tavasz egyik vezető csapata. A Nánai Színjátszócsoport pedig visszatér. És van még egy nagy visszatérő, a kassai Pinceszínpad. Havasi Péter rendező összeszedte a társaságot, és ismét létrejött Kassán egy felnőttszínjátszó-csoport. Ezek fontos és nagyon jó dolgok.

Voltak helyek, ahová kérték, és elment Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, és nem rejtette véka alá tanácsait.

Az idén létrejött a kisebbségi kultúrákat támogató alap Szlovákiában, így a kiemelt országos fesztiválokra sokkal több pénz jut. Nagyobb a mozgásterünk, hála mindenkinek, aki tett érte. Ennek köszönhetően ismét téríteni tudjuk a csoportok útiköltségét. Nagyszerű profi társulatokat hívhattunk vendégnek. A Teatro Tatro társulat fellépése lett volna a legnagyobb dobás. Egyeztetési okok miatt az idén nem sikerült elhozni őket, de a jövő évi Jókai Napokra már lefoglaltuk őket. Szabó Csilla személyében pedig egy szakmai mentor tanácsokkal látta el azokat a csoportokat, amelyek igényelték ezt. Ezek a dolgok mindig elengedhetetlenek lennének, hogy a csoportok dolgozni tudjanak. Amennyiben ez így marad, nagy fellendülés várható.

Úgy tűnik, az off programok között már gyökeret eresztett a Jókai Slam Poetry Bajnokság. Most lesz negyedszer.

Azok is megmutathatják slammer-tudományukat, akik a fellépő csoportokkal érkeznek. Laboda Róberttel remek az együttműködésünk. Neki és a nagyon jó felvidéki slammereknek köszönhető, hogy a Slam Poetry népszerű műfajjá vált tájainkon. Pedig azt gondolhatnák, hogy a Slam Poetry ellen vagyok, ugyanis a szavalóversenyeken nem szeretem ezt a műfajt. Nem szabad összekeverni ugyanis a verssel, a kettő nem ugyanaz. A Slam Poetrynek megvan a maga helye. Klubban slammelni nagyszerű, és igenis lehet így népszerűsíteni az irodalmat a fiatalok között.

Pedig az idén a slammerek csütörtököt mondanak.

Június 14-én, csütörtökön 22.00 órakor kezdődik a IV. Jókai Slam Poetry Bajnokság a fesztiválklubban, a RÉV Magyar Kultúra Házában. Előtte pedig Soóky László új darabjának az ősbemutatóját tekinthetik meg a nézők este nyolctól a városi művelődési központ kamara-terében. A három évvel ezelőtt bemutatott A Nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, amely a tavaly elhunyt Benkő Géza színművész nevéhez fűződik és az Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínház után, amelyet Lajos András tavaly vitt sikerre, az idén a trilógia befejező része, a Papa különböző hangszereken hegedül,  egy, vagy két, lakodalom pontos leírása következik, Keszég László rendezésében, Lajos András előadásában. A trilógia mindhárom részét a Dialóg n.o. szervezte. Van egy nagyon jó barátnőm, Varga Emese dramaturg, aki szakmailag együttműködik Soóky Lászlóval. Szerették volna behozni a felvidéki kortárs drámát a Jókai Napokra, én pedig azt mondtam, ennek semmi akadálya. Szombaton az őrsújfalui ÉS?! Színház az ottani kultúrházban mutatja be Soóky László Az önmagát mosdató szerecsen című új darabját, Szabó Csilla rendezésében. Béreltünk három autóbuszt. Ezekkel visszük ki a fesztivállakókat a helyiek által „romkultúrháznak” nevezett helyszínre és hozzuk vissza őket Komáromba.

Az improvizáló profi színészeket is mindig sokan nézik a RÉV Magyar Házban.

Az idén Gál Tamásék Itt és Most (ugrik a majom a vízbe) című műsora kerül a közönség elé szerdán este. A hetényi Csavar Színház játszik majd nekünk és velünk.

A jó időt megrendelték a fesztiválra? Melynek műsorvezetője az idén is Aranyosi Zsolt lesz.

Megrendeltük, de nem negyven fokot. Abból elég volt tavaly! A Jóisten nem akarhatja, hogy megdunsztolódjunk a kamara-térben, a színpadon felállított nézőtéren. Bár az idén sok nagyszínpadi produkció is lesz, nem csak kamara-előadások. Aranyosi Zsolt imádja az amatőr színjátszó közeget. Tavaly nagyszerűen vezette a Jókai Napok műsorát. Természetesen az idén is őt hívtuk.

(Jókai Napok Sajtóosztály)