Kultúra 2015. 03. 12.

Rendhagyó emlékezés az 1848/49-es szabadságharc hőseire a Monostori erődben

A dél-komáromi Monostori erőd március 15-én, vasárnap különleges módon idézi meg az 1848-as eseményeket. A programok segítségével a gyerekek és a felnőttek is megérthetik, átgondolhatják a márciusi eseményeket. Az erőd interaktív Pilvax Kávézóval, besorozással, puskamustrával, ágyúlövéssel, egyenruhás tárlatvezetéssel, „EmlékSelfie-vel”, korszakot idéző ügyességi játékokkal és kézműveskedéssel várja az emlékezni vágyókat.

A nap folyamán interaktív Pilvax Kávézó költözik az erőd falai közé a MonoStory Erődszínházi Társulatának jóvoltából. A néző Vasvári Pállal, Petőfi Sándorral, a forradalmi ifjakkal és egy veterán katonával diskurálhat a forradalomról. A múltidézésről a remek színjátszók és egy énekesnő is gondoskodik, aki az akkortájt énekelt dalokból és sanzonokból ad elő egy kis csokrot.
A bátrabbak be is sorozhatják magukat a monarchia seregébe a kazamata megújult Kalandfolyosóján. Csak ügyességükön, bátorságukon és kitartásukon múlik, hogy milyen rangban szerelnek le. Emellett megtekinthetik „A láthatatlan erőd” kiállítást is, mely az erőd tüzérségi rendszerét és a kazamaták funkcióit mutatja be.
1848-as puskamustra várja a XIX. század fegyverei és a szabadságharc komáromi eseményei iránt érdeklődőket az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesülettel, ezen kívül az egyenruhába öltözött tárlatvezetők az épület történetéről és a XIX. századi katonaéletről mesélnek. Az ágyú 10 és 15 óra között minden egész órában meg is szólal.
Az ügyes kezű gyerekek és felnőttek huszárcsákót, magyar népmesék hőseivel és magyar népi motívumokkal díszített textil kesztyűs bábot és tavaszhívó hajdíszeket készíthetnek a Kocka Művészeti Egyesület kézműveseivel. A korszakot idéző ügyességi játékok pedig kihívás elé állítják a családdal érkező, játékos kedvű érdeklődőket.
A délután folyamán “EmlékSelfie-re” is lesz lehetőség, ahol a látogatók megörökíthetik magukat a kor viseletében, mint tündöklő dáma, vagy mint elegáns úr.
Egész nap megtekinthető Nagy Judit, tűzzománc művész és Szász Erika költő „Kő koppan, szív dobban” című időszaki kiállítása a Monostori Erőd Jókai termében.

Mivel a programok többsége fedett, fűtött helyszínen zajlik, így azok rossz idő esetén sem maradnak el.

Program:
9:00-18:00
9, 10, 11, 13, 14 és 15 órakor Egyenruhás tárlatvezetések
9-18 óráig Sorozd be magad a monarchia seregébe a kazamata megújult Kalandfolyosóján!
10, 11, 12, 13, 14 és 15 órakor Ágyúszó
10-16 óráig 1848-as puskamustra
Ügyességi játékok
Kézműveskedés
„Kő koppan, szív dobban” időszaki kiállítás
10-13 óráig és 14-16 óráig Interaktív Pilvax Kávézó
12-16 óráig „EmlékSelfie”
A Monostori erőd március 15-i programja az erőd normál belépőjegyével látogatható, amelyről információ a www.erod.hu weboldalon a Látogatói információk/Belépőjegy menüpontban található: www.erod.hu/informacio/belepojegy

A részletes program honlapunkon, Facebook és Google+ oldalainkon is elérhető.

Bővebb tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken kapható:
Telefon: +36 34 540 582
Email: info@fort-monostor.hu