Kultúra Dél-komárom 2021. 07. 09.

Római katonai fürdőt tárnak fel Szőnyben

Dél-Komáromban 1990-óta zajlanak régészeti ásatások. A szőnyi vásártéri feltárásokat követően néhány éve a MOL városrész is feltárási helyszínné vált, melynek során kiderült, hogy a római kori polgárváros mellett egy katonai objektumokból álló egykori település romjai is fekszenek a föld alatt.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel az egykori Brigetio katonatábor északi része egyáltalán nincs beépítve. Mivel ezt, a mintegy 7 hektáros területet Komárom városa megvásárolta, nagy kiterjedésű feltárásokat végezhetünk – tájékoztatott dr. Bartus Dávid, az ELTE Ókori Régészeti Tanszék tanszékvezetője.

A Stadion út melletti munkák júliusban kezdődtek és augusztus 27-ig tartanak majd.

A tavalyi és a két évvel ezelőtti geofizikai mérések alapján az látszik, hogy ez évben Brigetio egyik legjobb állapotában megmaradt épületét kezdték el feltárni. A több, mint 1000 négyzetméteres komplexum a katonai tábor fürdője volt, mely egykor több helységből állhatott.

A kőfalak, melyek több helyen több, mint két méteres alapon állnak, kiváló állapotban maradtak fenn.

Dr. Bartus Dávid elmondta, hogy a római fürdők a legtöbb esetében hideg, langyos és melegvizes medencékből álltak.

A szőnyi ásatáson első körben, a hidegvizes fürdőmedence került elő, azonban már megkezdődött a szomszédos helyiségek feltárása is, melyeknél megtalálták a padló- és falfűtés nyomait is.

A munkálatokban az ELTE Ókori Régészeti Tanszék oktatói, doktoranduszai, kutatói és hallgatói vesznek részt, akinek fő célja, hogy augusztus végéig minél nagyobb területet vizsgáljanak át.

A jövőben szeretnék elérni, hogy a nagyközönség számára is megtekinthetők legyenek az ásatások, betekintést nyerjenek abba, hogy miként dolgozik egy régész, illetve nyári táborok keretében, általános és középiskolások, valamint egyetemisták számára is lehetőséget szeretnének biztosítani, hogy részt vehessenek  a feltárási munkákban.

(Forrás: komarom.hu)