Régió 2013. 03. 30.

Sauvignon blanc vitte a Champion-díjat Komáromszentpéteren

A közelmúltban immár huszadik alkalommal került megrendezésre a Komáromi járásban található mátyusföldi településen, Komáromszentpéteren a tradicionálisnak számító borverseny. Jubiláltak a borosgazdák, hiszen kerek évfordulót ünnepeltek, így a megmérettetésnek is megadták a kellő módját.

A borverseny a Szent Orbán Borosgazdág Társulása fő koordinálásával zajlott. 278 bormintával neveztek a vállalkozó szellemű borászok, amelyeket négyszer öttagú szakmai zsűri értékelt. Olyan szaktekintélyek jöttek össze a nemes nedűket elbírálók között, mint Korpás András, Jozef Novák, Krutek Ottó és Simonka István.

Összegzésként 31 arany-, 70 ezüst-, 121 bronzérem és 55 oklevél került kiosztásra. A Champion-díjat Sauvignon blanc boráért Andrej Lipták vehette át. A fehérborok között Molnár Imre Chardonnay bora, a vörösöknél Andrej Lipták Kék burgundija, az óborok kategóriájában Zsidek Vilmos 2006-os évjáratú Devín bora, a vegyesboroknál Oto Krnáč, míg a vendégborászoknál a bátorkeszi Amícius Pincészet Olaszrizling bora vitte el a pálmát.

borocska

A díjkiosztó is pazarra sikeredett, hiszen a helyi kultúrházban ünnepélyes keretek között zajlott.

„Joggal lehetünk büszkék arra, hogy a Komáromszentpéter környéki tájat költők is megéneklik verseikben. Ráadásul ez a vidék nem csak csodálatos, hanem hasznos, gazdag is. Örvendetes és magasztos tény, hogy a szőlő kultuszát, a borérlelés évszázadokra visszanyúló kultúráját-hagyományát Komáromszentpéter minden nemzedékének legjava következetesen magáénak vallotta. S mindez nemcsak anyagi, hanem hatalmas szellemi érték is. E tájhoz, földhöz kötődő múltunk, hagyományaink, gyökereink felvállalása.”-hangsúlyozta Jobbágy József, a község polgármestere, majd kiemelte a borosgazdák példás összefogását és áldozatvállalását, és köszönetét fejezte ki mindazok irányába, akik valamilyen úton-módon segítkeztek a koordinálási vagy egyéb folyamatokban.

Zsidek Vilmos, a Szent Orbán Borosgazdák Társulásának ügyvezetője beszédében kronológia sorrendben vázolta az egyes borversenyek lebonyolításának menetét a kezdetektől napjainkig. Megtudtuk, hogy az első hivatalos megmérettetésre a helyi kiskertészek rendezésében került sor még 1983-ban 20-30 bormintával. A szakmai zsűri, a polgármester és a borászok irányában kiemelte:

„Az elmúlt két évtized alatt falunk borászata nagy fejlődésen ment át, amihez nagyban hozzájárult mindannyiuk szakszerű értékelése, ami motivációul szolgált és szolgálni fog a szép eredmények elérésében. Köszönjük a jelenlegi és az egykori községi veztőségnek az anyagi és erkölcsi támogatást! Befejezésül el szeretném mondani, hogy a komáromszentpéteri borászok számtalan rendezvényen részt vesznek, mint a szüreti ünnepség, a templomok éjszakája, a nyitott pincék napja, a borszentelés. Sokáig sorolhatnám a régión belüli, országos- vagy külföldi versenyeken, nemzetközi megmérettetéseken elért remek eredményeket…Egy szép mondással szeretném befejezni: „A mélygyökerű fák magasra nőnek!”-zárta Zsidek Vilmos.

Az ünnepélyes díjkiosztó baráti beszélgetésekkel fűszerezett vendégséggel, remek hangulatban zajlott.