Blog 2023. 08. 31.

Ha műszempillára adod a “fejed”, jó ha tudod…

Közérdekű közlemény, mellyel egy felkérésnek teszünk eleget. Hogy ne kelljen másoknak is a szemük világával kísérletezniük. Hogy tudjuk, mik az intő jelek, ha valaki nem végzi jól a dolgát. És hogy lássuk, mi mindennel jár egy manapság már szinte általános dolog, a műszempilla felrakása és viselése. Keszthelyi Mona válaszolt kérdéseinkre.

Mi az első lépés, ha műszempillát szeretnék?

24 órával előtte a szemhéjad lehet csak maximum kisminkelni, spirált nem szabad használni! Mivel a szempilla magába szívja az olajokat, 24 óra alatt nem lehet azokat kidolgozni belőle, így nem lesz tartós a vendég szettje.

Hogyan történik a műszempilla tervezése?

A stylingolásnál figyelembe kell venni a szemformát, hogy közel vagy távol ülő szemekről van-e szó, hogy mekkora hely van a szemöldök és a szem között. Nagyítani, vagy kifelé nyújtani szeretnéd-e a tekinteted, középre vagy a szélére helyezzük-e a leghosszabb szálakat. Szemüveg esetén például

a saját pilláid és a szemüveged üvege, kerete közti hely is számít.

Nem érdemes nagyot akarni, ha a szempillád hozzáér az üveghez, zavaró lesz. Ne lógjon rá vagy túl a pilla a kereten!

Sok függ attól is, milyen a saját szempillaállományod, mert teljesen máshogy mutathat egy kép, mint a valóság. Az adottságaid alapján nem biztos, hogy egyáltalán elbírják a saját pilláid a kinézett változatot. Érdemes kompromisszumot kötni a kozmetikussal. 

Kinek javasolt egyáltalán a műszempilla?

Bárkinek, mert ezzel megkönnyíthető a mindennapi sminkelési procedúra. Manapság már nem csak azok választják, akiknek szőke és nem látszik, hanem azok is, akik arra vágynak, hogy csak megfésüljék és kész is.

Hogyan ápoljuk a műszempillát, hogy tartós legyen?

Speciális, kifejezetten szempillasamponnal kell mosni, de akár egy olajmentes babasampon is ár-érték arányban alkalmas lehet, egy tubus évekig kitarthat. A mosás megóvja a pillákat a kihullástól, megőrzi a szálak egészségét, és megelőzi a szembetegségeket. A műszempillának a tövében ugyanis a nagyobb felületből adódóan sokkal könnyebben megtelepedik a por, a lehámlott bőr, vagy akár a bőratka. Utóbbiból származó ürülék ráadásul komoly szembetegségeket is okozhat. Ilyenkor viszket, csíp, és erős csipa jelentkezik, extrém esetben gennyesedéshez is vezethet. A megfelelő higiénia igénye a tisztán tartás függvénye.

Sőt, műszempilla nélkül is rendszeresen kell tisztítani pillákat!

Ha mégis bőratkát, vagy tetvet fedezünk fel, azonnal le kell szedni, letisztítani, és szemorvos által javasolt készítménnyel rendbe tenni az adott területet. Egy kozmetikus nem tud receptre kiírni készítményt, egy alapos mosást tud csak megejteni. Aki nem hajlandó tisztán tartani, annak egyszerűen nem való a műszempilla.

Vannak kizáró okok a műszempilla felrakására?

Betegen eleve nem szabad bevállalni egy építést egyik félnek sem! A szemre vonatkozóan pedig egy árpa, kötőhártya-gyulladás, vagy bármilyen külső sérülés esetén sem javasolt elkezdeni a folyamatot. Csakis teljesen ép szemre és szemkörnyékre szabad a szettet feltenni. Fontos, hogy ne beszélj az építés közben, ne mozogjon az arcod, később pedig ne dörzsöld a pillákat, mert az károsíthatja annak minőségét! Ha nem tudsz sokáig egy helyben feküdni, meghosszabbítod a kozmetikus munkáját. Egy epilepszia, vagy klausztrofóbia is nehezítő körülmény lehet, mivel két órás folyamatról van szó. Az allergiás tünetek szintén kizáró okok, ez viszont nem biztos, hogy rögtön kiderül.

Aki teljesen egészséges, még annál is előfordulhatnak enyhébb reakciók.

Ha esetleg nem jól záródik a szemed, rosszul van az alátét, nyom és nem szólsz, szempirosodás megeshet. Ilyenkor érdemes várni 2-3 napot, hogy elmúlik-e, hozzá szoksz-e az új pillákhoz.

A kontaktlencse kizáró tényező?

Nem, csupán az építés alatt ki kell venni! Ellenkező – extrém – esetben még akár vakulást is okozhat. 

Milyen anyagokkal találkozhatunk egy folyamat során?

Festékanyagot, latexet és cianoakrilátot a legtöbb ragasztó tartalmaz. Mindegy, hogy fekete vagy átlátszó, kinek mi válik be. Egy feketére színezett festékanyag viszont további kockázatot jelenthet allergének szempontjából, ezért jómagam az átlátszó mellett tettem le a voksom. A legtartósabb, legszebben eldolgozható, legjobb minőségű anyag, ami végeredményben ugyanúgy néz ki, mint a fekete. Fontos tudni azonban, hogy

a ragasztó hozzá sem érhet a szemhéjhoz!

1-1,5 milliméterrel kezdődhet csak a szempilla tövétől.

Van allergiateszt, mint a tetoválásoknál?

Pár szál kerül első körben a szemedre, a szemhéjadhoz érintve pedig egy pici ragasztó is.

3 nap megfigyelés után, ha nem jelentkezik szempirosság, duzzadás, viszketés, könnyezés, akkor valószínűleg nagy dózisban sem fog gondot okozni.

Nagyobb mennyiségben ritkán egy erős irritáció, esetleg allergia is felléphet. Annak ellenére, hogy nincs veleszületett allergiád, a szervezet telítődése miatt mégis kijöhet. A legújabb, alacsony kipárolgású, levegőre nem, csakis UV-ra kötő ragasztótechnikát alkalmazva az esetek döntő többségében nem lesz probléma, tehát ez az allergiásoknak is megoldást jelenthet. Az UV fény pedig olyan elenyésző, hogy még egy szolárium dózisához sem hasonlítható..

Mikor kell elmenni bőrgyógyászhoz?

Csak tünet esetén, ha például 3 nap után is elviselhetetlen mellékhatások jönnek elő. Ilyenkor rögtön leszedjük a műszempillát. Jellemzőbb azonban, hogy

a tünet megszűnik, az erős irritáció elmúlik.

Milyen tartósságra lehet számítani?

A töltések körülbelül 3 hetente történnek. Ilyenkor minden kihullott szálat pótolunk, a lenőtt szálakat pedig csipesszel óvatosan eltávolítjuk, és friss szálakat teszünk a helyükre. A szempilla növekedésnek is vannak fázisai: például

ha már 4 hetes a lenövésed, az károsíthatja a saját állományod, mivel a műszempilla súlya lehúzza és megterheli a saját pillákat.

 Rendszeres pihentetést is érdemes beiktatni! Ez egyénfüggő, egy hónap kihagyás azonban sosem árt – persze van, aki 2-4 éven is át akár folyamatosan hord műszempillát, és semmi problémája nincs vele. Ha új szett van tervezésben, egy pár hétig jó előtte regenerálódni.

Lesz bármilyen negatív hatással a műszempilla a saját pillákra?

Ha megfelelő a méret, higiénikus az előkészítés, és a ragasztó mennyisége is el van találva, akkor semmi probléma nem adódhat. Ahogy a látást sem befolyásolja! Én egyébként a természetesség híve vagyok, a seprűhatású szempillákkal szemben. Főleg a szlávokra jellemző, hogy ragaszkodnak mégis ehhez a megoldáshoz, pedig egy jó szakember megpróbálja őket lebeszélni róla.

Mi az ismérve egy nem megfelelő szakembernek?

Ha valaki nem mossa meg a szempillákat, mielőtt elkezdi az applikálást, az nem jó jel…

Egy hozzáértő stylist akár háromszor is megmossa a pillákat építés előtt.

Meg kell beszélni a vendéggel az igényeket felrakás előtt, és magyarázatot adni a felmerülő kérdésekre. És persze az sem jó, ha valaki túl hamar végez… Egy új szett építése átlagosan kétórás, egy töltés minimum egy óráig tart. Fél óra alatt nem lehet egyik folyamatot sem alaposan elvégezni, hiszen csak az előkészítés minimum 15 perc. Ügyelni kell arra, hogy kényelmesen fekszel-e, a szemalátét nem nyom-e. És mindenképp szólni kell, ha bármi nem komfortos, például ha csípi a szemed, vagy bármi kellemetlenség adódik. Ha ezek mind rendben vannak, tiszta, jó illatú, rendezett egy szalon, bátran bevállalhatod a műszempillákat!