Kultúra 2016. 09. 12.

Selye gimis diák Vietnámban versenyzett

A komáromi Selye János Gimnázium tanulója, Gergely Lajos a nyáron sikeresen szerepelt a Vietnámban megrendezett Nemzetközi Biológiaolimpián. Lajos a négytagú szlovák válogatott tagjaként jutott ki a versenyre.

Lali már az óvodában rajongott az emberi test működése iránt. Szerencsére az óvónője “vette a lapot”, és lelkesedéssel tanítgatta óvodását. Érdeklődése a biológia iránt az évek múltával egyre erősödött: a gimnáziumi éveire már egyértelművé vált, hogy ezzel a tudományággal szeretne foglalkozni. A biológiaórákon és -szakkörön felfigyelt rá tanára, RNDr. Holczhei Árpád is. Lali már akkor kiemelkedett társai közül, hiszen kiválóan össze tudta kapcsolni az elméletet a gyakorlattal, emellett pedig szinte fanatikusan rajongott a biológiáért.

Már évek óta részt vesz biológiaolimpiákon és kémiaversenyeken, fokozatos fejlődését az elért eredmények is jelzik: 2013 óta a biológiaolimpiák eredményes megoldója volt, végzett országos 12. és 10. helyen, mígnem a 2015/2016-os tanévben országos negyedik lett, amivel továbbjutást nyert a hanoi Nemzetközi Biológiaolimpiára is.

A versenyre való felkészülés a pozsonyi Comenius Egyetemen zajlott, amely során két összpontosításra került sor: az országos versenyen az első nyolc helyen végzett versenyző egy héten keresztül elméleti előadásokat hallgatott, melyek végén egy teszt kitöltése várt a fiatalokra. Az eredmények alapján választották ki azt a négy versenyzőt, aki a szlovák válogatott tagjaként kiutazhatott Vietnamba. A második összpontosítás már a gyakorlati felkészülésre fókuszált.

Lali elbeszélései alapján a hanoi biológiaolimpia rendkívül színvonalasra sikeredett, mind a versenyfeladatokat, mind az egyéb programokat tekintve, hiszen egy hét alatt több kiránduláson is részt vettek. Maga a verseny két napig tartott, ahol a több mint 250 versenyzőre a biológia több tudományát is érintő elméleti feladatok és laboratóriumi gyakorlatok is vártak.

Lali sikerei között mindenképpen említésre méltó továbbá a Tudományos diákkörök 16. Kárpát-medencei konferenciáján (TUDOK) való szereplése, hiszen a Gilbert-szindróma – Banális betegség genetikai alappal című munkájával az orvostudomány-géntechnológia szekció nagydíjasa lett. A molekuláris genetika területén végzett kutatásainak alapját 100 nyálminta vizsgálata, ill. az azokra épülő DNS-vizsgálat képezte.

Lali idén májusban érettségizett iskolánkban, szeptembertől már a pozsonyi Comenius Egyetemen orvostanhallgatóként folytatja tanulmányait, kutatásait viszont az egyetem mellett is folytatni szeretné. Ehhez kívánunk Neki további sok sikert, erőt és kitartást!

Vajányi Orsolya
a Selye János Gimnázium tanára

gergely-lajos-vietnamban2sjgkn

Szólj hozzá!