Mix 2018. 11. 14.

Selyés diákok győzelme a Komárom 1938 – várostörténeti vetélkedőn

„Nagy örömmel és érdeklődéssel fogadtuk, mikor a nyár folyamán Deák Irén tanárnő megkeresett minket egy történelmi vetélkedővel kapcsolatban, melyet Komárom egyesítésének 80. évfordulója alkalmából hirdetettek meg.

Mind a négyen szeretjük a történelmet, így nem is volt kérdés, hogy részt veszünk majd a megmérettetésen. Szeptemberben megkezdtük a felkészülést, ami nagyon izgalmasan telt, hiszen bepillanthattunk annak a városnak a múltjába, ahol mi is mindennapjainkat töltjük. Különleges volt megismerni azokat a személyeket, családokat, akik sokat tettek az akkori Komárom fejlődéséért, bejárni, esetleg felkutatni azokat a helyeket, ahol a fontosabb események történtek. Kivételes érzés volt egy feladat erejéig beleélni magunkat az 1938-as ünneplő tömeg hangulatába, miközben elkészítettünk egy korabeli plakátot.

A sok tanulás és felkészülés után már nagyon izgatottan vártuk a verseny napját. A dél-komáromi Rendezvényközpontban november 8-án kezdetét vette a verseny, ahol Észak- és Dél-Komárom középiskolás diákjai mérték össze tudásukat. Iskolánkat Kálazdy Virág Petra, Kováč Szilárd, Nagy Dávid és Rancsó Sarolta csapat képviselte.

Kreatív kérdéseket és feladatokat kellett megoldanunk, ami így még izgalmasabbá tette a vetélkedést. A kilenc feladat megfejtése után elérkezett az eredményhirdetés pillanata. Felemelő érzés volt mikor kimondták, hogy a képzeletbeli dobogó legfelső fokát iskolánk, vagyis mi foglalhatjuk el. Büszke Selyésként vettük át a kupát és fogadtuk a gratulációkat.  Az est egy állófogadással ért véget, melyen az összes versenyző és szervező is részt vett. A finom vacsora közben volt lehetőségünk még beszélgetni, majd elindultunk hazafelé.

Örömmel gondolunk vissza a felkészülés időszakára és a verseny napjára. Köszönet Deák tanárnőnek, aki törődött, foglalkozott velünk. Most már kicsit másként fogunk átsétálni a Klapka-téren, vagy ránézni az Erzsébet hídra, hiszen felmenőink sokat tettek azért, hogy Komárom, Komárom maradjon, mely semmihez sem fogható!”

(Rancsó Sarolta, III.A SJG Komárom)