Mix 2018. 12. 17.

Selyés sikerek az anyanyelvi, irodalmi, helyesírási versenyeken

A Selye János Gimnázium 2018/2019-es tanévének első három hónapja sikerekben bővelkedett az irodalom és az anyanyelv terén. A szavalást, a helyesírást, esszéírást, anyanyelvi feladatokat érintő megmérettetések mindegyikén dobogós helyezést hoztak diákjaink.

A Baróti Szabó Dávid Napok keretében került sor arra a szavalóversenyre, amelyet a papköltő tiszteletére rendeztek meg immár 24. alkalommal. A verseny szervezője Dunaradvány község, valamint a Hídverő Falvak Társulata.

A prímó osztályt Bödők Levente képviselte, aki 3. helyezett lett, a secundós Nagy Kinga és az elsős Szendi Emese ezüstsávos minősítést kapott. A gimnáziumok, szakközépiskolások kategóriájában Bukovszky Orsolya 1. helyezést, Bangha Roland 2. helyezést, Szarka Beáta 3. helyezést ért el. Fiala Tímea aranysávos minősítésben különdíjat kapott.

November 30-án a pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium és az SZMPSZ Pozsony-Szenc Területi Választmánya által meghirdetett Kulcsár Tibor Vers- és Prózamondó Versenyre került sor Pozsonyban. Intézményünket Králik Máté képviselte, aki a 2. helyet szerezte meg.

A Gábriel Polgári Társulás 2018. december 1-jén rendezte meg a Pislákoló Mécses Vers- és prózamondó Versenyt a komáromi Selye János Egyetem rendezvénytermében. A versenyre a hazai és az egyetemes magyarság papköltőinek verseivel, valamint istenes versekkel, prózával lehetett nevezni.

Iskolánk tanulóinak eredményei: Bangha Roland, a középiskolások közt szavalatával a kategória győztese lett, Králik Máté prózában a 2. helyet, Rancsó Kamilla pedig a 3. helyet szerezte meg.

Az anyanyelvi versenyeknek, a helyesírásban való jártasságnak komoly hagyományai vannak iskolánkban. Országos szinten a legigényesebb megmérettetés ezen a területen az Implom József Helyesírási Verseny. A Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Magyar Tanszékén került megrendezésre a verseny országos fordulója, és szinte már hagyománnyá vált, hogy kiváló eredményeket hoznak diákjaink. A harmadik évfolyam tanulói, Pasztorek Veronika a 4., Szakál Lili a 6. helyet szerezte meg, Finta Viktória, végzős diákunk pedig a 9. helyen végzett. A lányok 2019 márciusában Gyulán, a Kárpát-medencei döntőben fogják képviselni intézményünket.

A budapesti III. Nemzeti Versmondó Versenyt a Versmondók Egyesülete hirdette meg, mely november 2. hétvégéjén zajlott Budapesten. Bukovszky Orsolya végzős diákunk 3. helyezést ért el.

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége 5. alkalommal hirdette meg versenyét ,,Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv Vacha Imre emlékére˝ címmel. Célja: a magyar nyelv, az anyanyelvápolás népszerűsítése, játékosan, sokszínűen. A felvidéki középdöntő egyike gimnáziumunkban zajlott december 12-én. Iskolánk egyik csapata (Dékány Barbara, Juhász Eszter, Terbák Enikő Krisztina, Vrábel Vanessa), az 1., míg a másik csapat (Finta Viktória, Gažík Viktória, Leszkó Dáriusz, Szeder Enikő) a 2. helyet szerezte meg. A Kárpát-medencei döntőre 2019 márciusában Széphalmon kerül sor, ahol a legjobb eredményt elérők versenyeznek majd.

A sikeres versenyek felkészítő tanárai: Spátay Adriana, Farkas Adrianna, Mézes Zsuzsa, Danczi Annamária, Králik Zsuzsanna.

A diákok sikereihez és a felkészítő tanároknak gratulálunk!

(Dr. Farkas Adrianna, magyartanár)